Rusza budowa pomnika ks. Hilarego Jastaka w Gdyni

Budowa pomnika ks. prałata Hilarego Jastaka w Gdyni rozpocznie się w sobotę 5 kwietnia. Uroczystości rozpocznie o godz. 10 prezentacja multimedialna poświęcona zasłużonemu dla NSZZ „Solidarność” kapłanowi, wyświetlona w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni (ul. Armii Krajowej 46). Ksiądz Jastak był wieloletnim proboszczem tej parafii. O godz. 11 uroczystą mszę św. w kościele odprawi metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź. W samo południe na skrzyżowaniu ulic Batorego i Władysława IV odbędzie się właściwa uroczystość podpisania aktu erekcyjnego i wmurowania kamienia węgielnego pod budowę pomnika. O godz. 12.30 nastąpi złożenie wiązanek kwiatów na grobie ks. Hilarego Jastaka przy głównym wejściu do kościoła pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa.

Pomnik upamiętniający wspierającego „Solidarność” duchownego (opiekuna rodzin ofiar Grudnia ’70 i celebransa pierwszej mszy św. w czasie strajków w sierpniu 1980 r. w Stoczni im. Komuny Paryskiej) powstanie w Gdyni w związku z Rokiem Hilarego Jastaka ogłoszonym w br. stulecie jego urodzin.

Wśród ludzi „Solidarności”, zwłaszcza z Gdyni, wciąż żywa jest pamięć o wsparciu, jakiego udzielał stoczniowcom i portowcom ten pochodzący z Kaszub prałat. – Bez takich dzielnych i oddanych Bogu i ludziom kapłanów, jak błogosławieni Jan Paweł II i ks. Jerzy Popiełuszko, ale też ks. prałat Hilary Jastak i wielu innych, nie byłoby „Solidarności”, nie byłoby polskiej wolności – uważa poseł PiS i były przewodniczący Związku Janusz Śniadek.

Czytaj więcej o uroczystościach

Zobacz sylwetkę ks. Hilarego Jastaka