Rozwarstwienie społeczne

Aż 53 proc. Polaków boi się stracić pracę oraz tego, że nie znajdzie nowej. 38 proc. natomiast obawia się utrzymywania wysokich cen. To wyniki ankiety ING BSK. Strach ekonomiczny, utrata pracy popycha coraz więcej osób do samobójstw. Liczba tych, którzy z tych powodów targnęli się na własne życie wzrosła w ciągu czterech lat w Polsce o 40 proc. W roku ubiegłym było ich już 450, a w 2007 r. – 270. Niepokojący jest fakt, że wiek osób, które decydują się na ten dramatyczny krok przesunął się w górę. W 2007 r. najwięcej samobójstw było wśród osób w wieku 45–49 lat, w kolejnych latach granica wieku przesunęła się do przedziału 50–54 lat. Tuż za nimi są osoby w wieku 55–59 lat.

Obok coraz bardziej widocznej biedy i powiększającej się liczby osób, żyjących w strachu, rośnie liczba Polaków zamożnych. W ciągu ostatnich dziesięciu lat ich grupa zwiększyła się dwukrotnie. A od 2008 r. urosła o 80 tys. osób. W naszym kraju żyje już 650 tys. bogatych i zamożnych (dane firmy doradczej KPMG). Największą liczbę stanowią osoby zamożne, z dochodami powyżej 7,1 tys. zł brutto. Przeciętnie zarabiają jednak 15 tys. zł. Liczba bogatych, którzy mogą pochwalić się płynnymi dochodami powyżej 1 mln dol. i miesięcznym dochodem brutto powyżej 20 tys. zł sięga już 50 tys.