Roztopiło się 20-procentowe poparcie dla partii Tuska. PiS-PO 29:19

Polacy mają dość Platformy Obywatelskiej. Notowania partii Donalda Tuska spadają od kilku miesięcy. Nawet nagłośnione „nowe otwarcie” rządu PO-PSL nie zadziałało pozytywnie na odbiór partii władzy. Gdyby wybory odbyły się teraz, na Platformę zagłosowałoby zaledwie 19 proc. badanych, o 1 pkt. proc. mniej niż dwa tygodnie wcześniej – tak wynika z najnowszego sondażu IBRiS „Homo Homini” dla „Rzeczpospolitej”. PiS może liczyć na 29 proc. poparcia (przy spadku o dwa punkty w ciągu dwóch tygodni).

Sondaż przeprowadzony został dwa dni po ogłoszeniu w zmian w rządzie (22 i 23 listopada),  ale jeszcze przed sobotnią konwencją PO, na której premier Donald Tusk obiecywał po raz kolejny podniesienie poziomu życia Polaków. Tak, jak gdyby był to rok 2007, a nie sześć lat rządów jego partii. Sondaż przeprowadzono wśród wyborców deklarujących, że wezmą udział w głosowaniu, czyli 47 proc. badanych mówi, że do wyborów pójdzie.

Notowania SLD pozostały bez zmian (15 proc.). Różnica między PO a partią Leszka Millera to już tylko 4 proc.

- Jeśli notowania Platformy spadną poniżej 20 proc., wtedy pojawi się Brutus. Gdy sondaże będą spadać, to członkowie partii zaczną się bać – wieszczy lider lewicy, której działacze liczą na wyprzedzenie PO w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Na nic zdał się więc ruch szefa rządu, który usunął Krystynę Szumilas (edukacja), Michała Boniego (cyfryzacja), Marcina Korolca (środowisko) oraz Joannę Muchę (sport) oraz ministra finansów Jacka Rostowskiego i ministra nauki Barbarę Kudrycką.

15 listopada z rządu odszedł minister Sławomir Nowak, którego prokuratura bada w sprawie o mataczenie w oświadczeniu majątkowym. Jego miejsce zajęła minister rozwoju regionalnego Elżbieta Bieńkowska, której premier dołożył departamenty po Nowaku i awansował na wicepremiera. To ona stała się teraz drugą twarzą rządu.

Zdecydowana większość badanych w sondażu dla „Rz” (73 proc.) deklaruje, że rekonstrukcja nie wpłynie na ich zaufanie do gabinetu Tuska.

ASG