Rozpoczęło się głosowanie na projekty z budżetu obywatelskiego

Rozpoczęło się głosowanie nad budżetem obywatelskim. Od dzisiaj do 25 września w Gdańsku, Gdyni, Sopocie i w Rumi można oddać głos na projekty z budżetu obywatelskiego.  W ten sposób mieszkańcy wybiorą projekty, które zostaną zrealizowane w 2017 roku.
Każdy budżet miasta, czy gminy z definicji powinien być obywatelski i prospołeczny. Udział w glosowaniu nad projektami przynajmniej w części daje mieszkańcom poczucie czynnego uczestnictwa w kształtowaniu lokalnej rzeczywistości.

Po raz pierwszy głosowanie w sprawie budżetu obywatelskiego odbywa się w tym samym terminie w Gdańsku, Gdyni, Sopocie i Rumi. To wynik porozumienia metropolitalnego miast zrzeszonych w Obszarze Metropolitalnym Gdańsk Gdynia Sopot.

W czterech miastach przyjęto wspólne terminy zgłoszeń i głosowań budżetu obywatelskiego. Zadbano też o wspólną reklamę. Głosowanie rozpoczęło się w poniedziałek o północy i potrwa do 25 września do 23.59.

W Gdańsku do głosowania zakwalifikowane zostały 254 projekty.

Wysokość budżetu obywatelskiego w Gdańsku na 2017 rok to 12,5 miliona złotych z czego 10 milionów zł zostanie przeznaczone na projekty dzielnicowe a 2,5 miliona na projekty ogólnomiejskie. Dla porównania całościowe wydatki budżetowe miasta Gdańska sięgnęły w ub.r. 2 miliardów 453 milionów zł.

Głosowanie odbywa się wyłącznie drogą elektroniczną.

Głosujący ma do dyspozycji pięć głosów na projekty dzielnicowe i jeden głos na projekt ogólnomiejski. Głosować można na projekty w dowolnej dzielnicy. Wszystkie pięć głosów można przekazać na wybrany projekt lub po jednym lub więcej głosów na projekty różne.

Głosować można samodzielnie drogą internetową lub w Punktach Konsultacyjnych, które znajdują się w wybranych szkołach, w większości filii Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej oraz w dwóch Zespołach Obsługi Mieszkańców Urzędu Miejskiego w Gdańsku. Pełna lista Punktów Konsultacyjnych oraz projektów do głosowania jest na stronie: www.gdansk.pl/budzet-obywatelski

Gdynia na budżet obywatelski przeznaczyła 4,3 miliona zł i dodatkowe 873 tys. zł, które nie zostały rozdysponowane w ub.r.

Gdynianie mogą wybierać spośród 141 projektów. Głosowanie na projekty zgłoszone do budżetu obywatelskiego po raz pierwszy będzie powiązane z wyborem projektów w ramach konkursu „Przyjazna dzielnica”, który koordynuje Centrum Aktywności Obywatelskiej.  Szczegóły na stronie www.bo.gdynia.pl

W Sopocie budżet obywatelski wynosi 4 miliony zł. Mieszkańcy mogą wybierać spośród zweryfikowanych 112 projektów.

W Rumi na budżet obywatelski przeznaczono 1,5 miliona zł (z tego 1,3 miliona zł na  inwestycyjne projekty prospołeczne).

ASG