Rozpoczęła się ogólnopolska akcja informacyjna „Solidarności” w Regionie Gdańskim

W czwartek 19 lutego od wczesnych godzin porannych trwa rozdawanie ulotek w ramach ogólnopolskiej akcji protestacyjno-strajkowej. Przedstawiamy działania w Regionie Gdańskim.

Akcję rozpoczęli kolejarze, którzy od 6 rano rozdawali ulotki na dworcach m.in. w Gdańsku, Gdyni, Tczewie.

W Gdańsku ulotki są rozdawane m.in. na Długim Targu w godz. 12 – 13, a także w poszczególnych zakładach pracy. W Gdyni rozdawano je przy bazarze i SKM.

Od godziny 10 rozdawano ulotki przy ul. Kościuszki w Malborku, a od godziny 11 na Rynku w Chojnicach, a także na deptaku w Pruszczu Gdańskim. Pół godziny później akcja zaczęła się na kartuskim deptaku. O godzinie 14 zaczyna się akcja w Starogardzie Gdańskim, gdzie można otrzymać ulotkę na Rynku i w Centrum Handlowym Carrefour, a także w Kościerzynie przy ulicy Długiej oraz przed ZPS Lubiana i szpitalem. Godzinę później do akcji wkraczają związkowcy z Tczewa, rozdający ulotki przy Galerii Kociewskiej. Ponadto ulotki są rozdawane w wielu zakładach pracy, m.in. w Wejherowie i Lęborku.

konf_prasowa 19-02-15

O godzinie 11.30 odbyła się konferencja prasowa, na której poinformowano dziennikarzy o przebiegu naszej akcji, a także o naszych postulatach. Było duże zainteresowanie mediów, obecni byli m.in. dziennikarze z gdańskiej Panoramy (TVP), Radia Gdańsk, PAP, Telewizji Trwam, „Dziennika Bałtyckiego”, Radia Kaszëbë, Telewizji Wybrzeże.

Podobne akcje odbywają się w całym kraju, np. w Warszawie na dworcach PKP i stacjach metra, na Dolnym Śląsku przed biurami parlamentarzystów PO.

Bez radykalnej zmiany stylu sprawowania władzy rok 2015 będzie kolejnym rokiem straconym, który nie przyniesie budowy nowoczesnej gospodarki oraz poprawy poziomu życia polskiej rodziny. Zamiast tego czeka nas dalsza emigracja zarobkowa oraz zwiększanie dysproporcji w dochodach poszczególnych grup społecznych, które są jednymi z największych wśród krajów OECD.

fot. Paweł Glanert

Ulotka do pobrania w wersji elektronicznej (pdf)…>>