Konferencja „Konstytucja dla obywateli, nie dla elit” w Sali BHP rozpoczęła debatę konstytucyjną w Polsce

konstytucja-salabhpTo faktyczny początek dyskusji o zmianach w konstytucji zainicjowanych przez prezydenta RP Andrzeja Dudę. Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”, która w 1994 przygotowała obywatelski projekt konstytucji postanowiła zorganizować z udziałem Prezydenta RP poważną naukową konferencję „Konstytucja dla obywateli nie dla elit”, przypominającą projekt, pod którym podpisało się ponad milion obywateli.

Tutaj transmisja debaty na żywo…>>

W konferencji w Sali BHP uczestniczą m.in. prezydent Andrzej Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, marszałek Senatu RP Stanisław Karczewski, prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Julia Przyłębska, prezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Jarosław Szarek, byli przewodniczący Związku Janusz Śniadek i Marian Krzaklewski, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla, wojewoda pomorski Dariusz Drelich, parlamentarzyści, związkowcy.

– Obywatelski projekt konstytucji, który powstał pod kierunkiem naszego przewodniczącego Mariana Krzaklewskiego, do dobry punkt wyjścia do dyskusji o zmianach – uzasadniał pomysł zorganizowania konferencji obecny szef Związku Piotr Duda. Obecną napisały elity dla elit. Mętną, nieprecyzyjną, pozwalającą na wiele, często sprzecznych interpretacji.

Nasz dokument napisali obywatele dla obywateli. Dlatego czas do niego wrócić. Debata, która de facto rozpoczyna merytoryczną dyskusję jak powinna zmieniać się polska ustawa zasadnicza odbędzie się 25 sierpnia w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej. Na dzień dzisiejszy oprócz głowy państwa udział w niej potwierdził m.in. marszałek Senatu Stanisław Karczewski, były przewodniczący „S” Marian Krzaklewski, prof. Jan Wojtyła, prof. Jakub Stelina, przedstawiciele kilkudziesięciu organizacji społecznych biorących wcześniej udział w tzw. Platformie Oburzonych, część liderów opozycji parlamentarnej, ministrowie – przedstawiciele rządu, ministrowie – przedstawiciele Kancelarii Prezydenta oraz liczna reprezentacja Związku, w tym członkowie Komisji Krajowej.

W pierwszej części konferencji wystąpił szef Solidarności Piotr Duda, marszałek Senatu Stanisław Karczewski oraz prezydent RP Andrzej Duda. Obecnie trwa się panel dyskusyjny „Konstytucja dla obywateli nie dla elit”, który prowadzi prof. UG Jakub Stelina.

Obywatelski projekt konstytucji opracowany pod kierunkiem NSZZ „Solidarność” powstał w 1994 r. Zawierał wiele rozwiązań zbieżnych z oczekiwaniami społecznymi, takimi jak np. konstytucyjna ochrona wieku emerytalnego, prokuratoria generalna, IPN, itd. Niestety, gdy w 1997 r. pod kierunkiem ówczesnego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego powstał obecnie obowiązujący dokument, obywatelskiego projektu „Solidarności” nie dopuszczono do referendum, jako alternatywną propozycję, mimo iż pod tym projektem podpisało się ponad milion obywateli.