Rozmowa o Polsce – Beata Szydło i Ewa Kopacz

Premier Ewa Kopacz i kandydatka Prawa i Sprawiedliwości na szefową rządu Beata Szydło spotkają się dzisiaj o godz.20 w specjalnym programie publicystycznym pt. „Beata Szydło – Ewa Kopacz. Rozmowa o Polsce”. Będzie on transmitowany przez TVP Info i TVP1 oraz TVN24 i Polsat News.

Program „Rozmowa o Polsce” poprowadzą Justyna Pochanke (TVN24), Dorota Gawryluk (Polsat) i Piotr Kraśko (TVP).

Dyskusja ma być podzielona na bloki tematyczne, czyli sprawy gospodarcze i społeczne, polityka zagraniczna i obronność oraz ustrój państwa i polityka. Dziennikarze mają zadać uczestniczkom po trzy pytania.

W dyskusji przewidziana będzie możliwość zadawania pytań wzajemnych i odnoszenia się do wypowiedzi adwersarza. Po każdym bloku będzie jedno pytanie z jednej i z drugiej strony.

Na pytanie będzie 30 sekund, 60 sekund na odpowiedź i 30 sekund na ripostę. Riposta na ripostę będzie możliwa w kolejnych 30 sekundach.

Na koniec „Rozmowy” Ewa Kopacz i Beata Szydło mają wygłosić swoje podsumowanie.

Debata będzie się odbywała „na stojąco”. Co prawda telewizje świadomie unikają sformułowania „debata” by stonować zarzut, iż promują tylko dwa spośród ośmiu komitetów wyborczych, startujących w najbliższych wyborach.

Po dzisiejszej konfrontacji pomiędzy Ewą Kopacz a Beatą Szydło trudno spodziewać się zasadniczego   przełomu. Koniunktura wyborcza, mierzona sondażami, jest zdecydowanie po stronie kandydatki PiS.

Beata Szydło też weźmie udział we wtorkowej debacie. Wiceprezes PiS będzie debatowała razem z przedstawicielami innych komitetów wyborczych. W przedwyborczej debacie telewizyjnej 20 października br. mają wziąć udział prezes PSL Janusz Piechociński, liderka Zjednoczonej Lewicy Barbara Nowacka oraz liderzy Nowoczesnej Ryszard Petru, Partii KORWiN Janusz Korwin-Mikke, Komitetu Kukiz’15 Paweł Kukiz oraz Adrian Zandberg z Partii Razem. Kto będzie reprezentował PO – na razie nie ma odpowiedzi.

ASG