Rośnie dług publiczny

Szacunkowa wielkość jawnego długu publicznego, po uwzględnieniu wahań kursu złotego, wzrosła obecnie z 1001,7 mld zł na koniec września 2014 r. do 1116,0 mld zł na koniec grudnia 2015 r., czyli o ponad 250 mln zł na dobę, 10,4 mln zł na godzinę i 2995 zł na sekundę.

Wyliczenia te nie uwzględniają umorzenia obligacji przejętych przez ZUS z OFE oraz pozostałych zmian w systemie emerytalnym, ponieważ Trybunał Konstytucyjny nie wypowiedział się jeszcze, czy działanie to było zgodne z prawem.

Wysokość długu publicznego, wyświetlana na Liczniku Długu Publicznego przy skrzyżowaniu Al. Jerozolimskich i ulicy Marszałkowskiej w Warszawie oraz na stronie www.dlugpubliczny.org.pl, została zaktualizowana po raz 20 od czasu jego uruchomienia (28 września 2010 r.).

Dług publiczny, czyli dług instytucji sektora rządowego i samorządowego na jednego mieszkańca rośnie z 27 556 zł na koniec września 2014 r. do 30 021 zł na koniec grudnia 2015 r. Jako liczbę mieszkańców Polski przyjęto opublikowaną przez GUS w wynikach spisu powszechnego liczbę ludności rezydującej (37,2 mln osób w 2011 roku).

dlug_punliczny