Rośnie bezrobocie na Pomorzu

Rok 2014 r. zakończył się wzrostem bezrobocia na Pomorzu – wynika z informacji sygnalnej Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku o sytuacji na rynku pracy w naszym województwie. WUP szacuje, że w grudniu ub.r. stopa bezrobocia na Pomorzu wzrosła wobec listopada o 0,2 proc. do 11,4 proc. (w tym samym okresie w całym kraju stopa bezrobocia wzrosła o 0,1 proc. do 11,5 proc.).

Na koniec 2014 r. w województwie pomorskim w urzędach pracy zarejestrowanych było 96,9 tys. osób bezrobotnych. Wzrost bezrobocia wystąpił w 15 pomorskich powiatach – największy w kościerskim i puckim – a spadek w 5 powiatach, największy w powiecie kartuskim i Słupsku.

Niestety spada również liczba oferowanych przez pracodawców wolnych miejsc pracy i miejsc aktywizacji zawodowej. W grudniu ub.r. wyniosła ona 3,4 tys. i była o 1,5 tys. niższa niż miesiąc wcześniej. Czy rok 2015 przyniesie poprawę sytuacji na pomorskim i krajowym rynku pracy?