Rosną ceny żywności

Ceny detaliczne żywności w grudniu mogą być o 1-2 proc. wyższe niż przed rokiem według prognoz ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, informuje portal wgospodarce.pl. We wrześniu br. po wielu miesiącach spadków żywność podrożała o 0,6 proc. Do wzrostu cen produktów rolno-spożywczych we wrześniu przyczyniła się do tego susza i mniejsze zbiory większości surowców roślinnych. We wrześniu najbardziej podrożały warzywa (o 6,6 proc.) i cukier (o 4,2 proc.). W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku średni poziom cen żywności i napojów bezalkoholowych był o 2,2 proc. niższy, w tym żywności o 2,4 proc. niższy niż w okresie styczeń – wrzesień 2014 r. – zauważają autorzy raportu. Według metodologii Eurostat-u, we wrześniu 2015 r. w UE-28 i w strefie euro łączne ceny towarów i usług konsumpcyjnych były o 0,1 proc. niższe, a w Polsce o 0,6 proc. niższe niż przed rokiem. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych w UE-28 wzrosły przeciętnie o 0,4 proc., a w strefie euro – o 1,2 proc.. Najwięcej żywność podrożała w Grecji (o 3,3 proc.), w Szwecji (o 3,1 proc.) i na Malcie (o 3,0 proc.), a najbardziej potaniała w Rumunii (o 6,0 proc.), Finlandii (o 2,9 proc.) i Wielkiej Brytanii (o 2,3 proc.).