Rośnie przewaga PiS nad PO

Gdyby wybory parlamentarne odbyły się na początku sierpnia, wygrałoby je Prawo i Sprawiedliwość. PiS może liczyć na 35 proc. poparcia. Najnowszy sondaż instytutu Homo Homini, którego wyniki analizuje portal wPolityce.pl, wskazuje, że partia Jarosława Kaczyńskiego nie tylko utrzymała pozycje lidera, ale poprawiła swój wynik o trzy proc.

Zmniejsza się natomiast liczba zwolenników PO, która straciła kolejne dwa punkty procentowe. Na partię Donalda Tuska chce głosować 24 proc. ankietowanych. Bez zmian pozostało poparcie dla Sojuszu Lewicy Demokratycznej, który ma teraz piętnastoprocentowe poparcie. Na Polskie Stronnictwo Ludowe chciałoby głosować 5 proc. badanych (również bez zmian).

Za progiem wyborczym znalazłaby się pozostałe ugrupowania, w tym Solidarna Polska i Ruch Palikota (po 3 proc. poparcia).

Co ciekawe, gdyby wyniki sondażu nie uwzględniały osób niezdecydowanych, przewaga PiS nad PO byłaby jeszcze większa – 41 do 28 proc.

Instytut Homo Homini spytał również ankietowanych o Donalda Tuska. Premiera popiera jedynie 26 proc. badanych, natomiast źle ocenia aż 64 proc.!