Rośnie przewaga opozycji. PiS-PO 34:26

Wewnętrzne tarcia w partii władzy odbiły się na stopniu poparcia dla PO. Kolejny sondaż pokazuje wzrost przewagi PiS nad PO. Na opozycyjne PiS chce głosować 33,8 proc. ankietowanych, a na Platformę – 25,6 proc.

Sondaż pracowni Homo Homini dla „Rzeczpospolitej” wskazuje, że poparcie dla Prawa i Sprawiedliwości wzrosło od ostatniego badania o trzy punkty procentowe, tymczasem poparcie dla Platformy zaledwie o jeden procent.

Gdyby wybory odbyły się teraz, w Sejmie znalazłyby się jeszcze trzy ugrupowania: SLD z wynikiem 14,1 proc., PSL – 6,2 proc. oraz Ruch Palikota – 6 proc. Poparcie dla ludowców oraz RPP, w porównaniu z ostatnim badaniem wzrosło o 1 proc.  Dobry wynik osiągnęła też Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikkego uzyskując 3 proc. Na Solidarną Polskę Zbigniewa Ziobry chce głosować 2,2 proc. ankietowanych. Z sondażu wynika, że w wyborach chce wziąć udział jedynie 45,7 proc. ankietowanych. Badania przeprowadzone przez Homo Homini zostały przeprowadzone 9 sierpnia.   W tym tygodniu dwie inne pracownie przeprowadzą swoje badania. Jeśli sondaże potwierdzą wynik uzyskany przez Homo Homini będzie to oznaczało trwałe przewartościowanie wyborczych preferencji.

Tymczasem 74 proc. badanych źle, a 18 proc. dobrze ocenia pracę rządu PO-PSL. Premier Donald Tusk ma 72 proc. przeciwników i 19 proc. zwolenników – wynika z sierpniowego sondażu przeprowadzonego przez TNS Polska.