Rośnie poparcie dla PiS

Gdyby wybory parlamentarne odbyły się 23 lipca wygrałoby je Prawo i Sprawiedliwość. PiS może liczyć na 32 proc. poparcia. Najnowszy sondaż Homo Homini wskazuje, że partia Jarosława Kaczyńskiego nie tylko utrzymuje swoją pozycje lidera, ale poprawiła swój wynik o dwa pkt.

Zmniejsza się natomiast liczba zwolenników PO, która straciła kolejny pkt proc. Na partię Donalda Tuska chce głosować 26 proc. ankietowanych. Jeden pkt proc. stracił również Sojusz Lewicy Demokratycznej, który ma teraz piętnastoprocentowe poparcie. Na Polskie Stronnictwo Ludowe chciałoby głosować 5 proc. badanych (o dwa mniej niż w poprzednim sondażu).

Tuż za progiem wyborczym znalazłaby się Solidarna Polska (cztery proc. poparcia, spadek o 1 pkt proc.), a także Ruch Palikota z trzyprocentowym wynikiem. Piętnaście procent ankietowanych nie wie, na kogo oddać swój głos. Odsetek niezdecydowanych wzrósł o kolejne pięć pkt procentowych.