Rośnie bezrobocie na Pomorzu

Wzrost bezrobocia na Pomorzu od października do listopada br. wyniósł 0,2 proc. Na koniec listopada stopa bezrobocia w regionie osiągnęła poziom 13,1 proc. i była nieznacznie niższa niż średnia krajowa 13,2 proc. – wynika z informacji sygnalnej Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku.

Oznacza to, że w listopadzie w województwie pomorskim przybyło 1,8 tys. osób bez pracy. Na koniec miesiąca było już ponad 112 tys. osób. Liczba bezrobotnych wzrosła w aż 15 powiatach regionu, a spadła tylko w 5. Największy przyrost bezrobocia nastąpił w powiatach puckim (7,3 proc.), nowodworskim (5,2 proc.) i kościerskim (4,9 proc.). Największy spadek bezrobocia (1 proc.) zanotowano w Sopocie.

Niestety systematycznie maleje również liczba oferowanych przez pracodawców wolnych miejsc pracy i miejsc aktywizacji zawodowej. W listopadzie w urzędach pracy na Pomorzu dostępnych było 40 tys. ofert pracy, czyli o 3,8 tys. (15 proc.) mniej niż miesiąc wcześniej.