Roman Wyżlic. Pożegnanie.

Żegnamy Romana Wyżlica, działacza Solidarności Stoczni Północnej.

Uroczystości żałobne i pogrzebowe odbędą się w Lubichowie, 8 lutego 2016 r. Msza św. żałobna o godz. 13, po mszy uroczystości pogrzebowe na cmentarzu w Lubichowie. O godz. 10.30 z Gdańska, sprzed siedziby Zarządu Regionu wyjeżdża autokar do Lubichowa (około 80 km).

roman_wyzlic

Roman Wyżlic urodził się w 1936 r. w Lubichowie k. Starogardu Gdańskiego. Był absolwentem Politechniki Gdańskiej, Wydziału Łączności (1956 r.). W październiku 1956 r., podczas studiów w Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie odmówił udziału w planowanej akcji tłumienia wystąpień robotniczych i studenckich. W 1957 r. przerwał studia w Akademii.

W latach 1965-1968 pracował w Instytucie Łączności w Gdańsku, od 1968 r. pracownik Stoczni Północnej.

W grudniu 1970 r. uczestniczył w strajku w stoczni oraz demonstracjach ulicznych. W sierpniu 1980 r. brał udział w strajku w stoczni, od września członek KZ, autor wielu tekstów do pisma „Wiadomości”. Od 1981 r. pełnił funkcję przewodniczącego Rady Pracowniczej stoczni, zdelegalizowanej 13 grudnia 1981 r.

Był delegatem na I WZD Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

W dniach 14-15 grudnia 1981 r. uczestniczył w  strajku w Stoczni Północnej. Po wprowadzeniu stanu wojennego wyniósł z siedziby Związku i zabezpieczył sztandar NSZZ ,,S” Stoczni Północnej, w latach 1982-1986 członek SKR, współinicjator akcji protestu i redaktor podziemnych „Wiadomości”.

W październiku 1982 r. współinicjował akcje protestacyjne przeciwko delegalizacji „Solidarności”.

Współzałożyciel oraz przewodniczący jawnej, obejmującej swoim zasięgiem około 80 procent załogi, Kasy Wzajemnej Pomocy, udzielającej m.in. pomocy represjonowanym.

W kwietniu 1983 r. aresztowany i osadzony w areszcie śledczym w Gdańsku, zwolniony 28 lipca 1983 r.

Inicjator i współorganizator Bractwa Oblatów Św. Brygidy, w tym działalności społeczno-pomocowej oraz sierpniowych pikiet pod sklepami monopolowymi. Organizator pielgrzymek ludzi pracy na Jasną Górę.

W 1986 r. zwolniony z pracy w stoczni. W latach 1986-1989 pracownik przedsiębiorstwa PROREM w Gdańsku. W latach 1989-1999 prowadził własną działalność gospodarczą.

Od kwietnia 1983 r. do października 1989 rozpracowywany przez Wydział V WUSW w Gdańsku w ramach akcji pod kryptonimem „Kwesta” nr rejestr. 47230.

W 1999 r. przeszedł na emeryturę.

Odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi, Medalem Zasługi dla Obronności Kraju, honorowym Krzyżem „Semper Fidelis” Związku Solidarności Polskich Kombatantów oraz Medalem Zasługi dla Marynarki Wojennej.