Rok 2017 pod patronatem Maryi

Senatorowie PiS chcą, aby przyszły rok oficjalnie nazwać Rokiem Koronacji Matki Bożej Częstochowskiej, Królowej Korony Polskiej.

W 1656 roku król Jan Kazimierz oddał Rzeczpospolitą pod opiekę Matki Bożej, którą nazwał Królową Korony Polskiej.  Zdarzenie miało miejsce tuż po obronie Jasnej Góry, jednak jeszcze, gdy Polska była wciąż opanowana przez Rosjan i Szwedów. Ślubowanie króla Polski miało poderwać społeczeństwo do walki w obronie kraju.

W 1717 roku Ikonę Jasnogórska udekorowano drogocennymi koronami ofiarowanymi przez papieża Klemensa XI. W 2017 roku przypada 300. letnia rocznica koronacji.

Pod projektem uchwały autorstwa senatora PiS Czesława Ryszki podpisało się 21 senatorów. W uzasadnieniu projektu czytamy: że byłoby to „wkładem w propagowanie patriotycznej i religijnej tradycji rzeczypospolitej”, a także „lekcją polskiego dziedzictwa i argumentem edukacyjnym dla młodego pokolenia”.

Zgodnie z regulaminem Senat ma prawo na każdy rok przyznać trzy patronaty: osoby, wydarzenia albo rocznicy. Projekty uchwał trzeba wnieść do końca października roku poprzedniego.

zola

Ilustracja: Wikimedia Commons