Rodzice ratują „Wieczorynkę”

Ruch „Ratujmy Wieczorynkę” chce utrzymania programu dla dzieci w telewizyjnej Jedynce. Dobranocka w TVP jest emitowana od 1956 r.  Publiczna Telewizja Polska zamierza od września przenieść dobranockę do TVP Kultura. Będzie ona  nadawana o 19. 30 przez pół godziny w porze „Wiadomości” na TVP1.

Rodzice protestują przeciwko zdjęciu z ramówki TVP 1 programu dla dzieci. Inicjatorem akcji na rzecz ratowania dobranocki jest Paweł Wysocki z Białegostoku, ojciec dwójki dzieci.

- Płacę abonament, a telewizja publiczna nie liczy się z opinią widzów. Uważam, że Wieczorynka powinna być obecna w telewizji publicznej numer 1 – dodaje w rozmowie z „Rzeczpospolita” Paweł Wysocki.

W przesłanym do dziennika „Rzeczpospolia” apelu inicjatorzy akcji tłumaczą : „Akcja „Ratujmy Wieczorynkę” jest oddolną inicjatywą społeczną, będącą odpowiedzią na decyzję władz TVP o usunięciu Dobranocki z ramówki. Uważamy, że codzienne audycje o wieczornej porze to nie tylko sentymentalny powrót do lat dzieciństwa. Starannie dobrany repertuar pełni znaczącą funkcję edukacyjną, a czas emisji pozwala całym rodzinom wspólnie wkroczyć w baśniowy świat. Telewizja Polska swą decyzję motywuje niesatysfakcjonującym wskaźnikiem oglądalności (czwarte miejsce na rynku). Jednak naszym zdaniem, jako nadawca publiczny, nie powinna lekceważyć realizacji społecznej misji programowej przez chęć generowania zysków. Audycje misyjne gwarantowane nam są przecież przez abonament radiowo-telewizyjny”.

Inicjatorzy akcji mają „fanpage” na portalu społecznościowym i uruchomili stronę internetową (www.ratujmywieczorynke.pl) na której publikują m.in. manifest, opisy wieczorynek, na forum można też wyrazić opinię na temat propozycji TVP 1.