Rocznica Sierpnia’80 i powstania NSZZ „Solidarność”

Msza św. w bazylice św. Brygidy oraz odsłonięcie pomnika ks. prałata Henryka Jankowskiego to główne punkty tegorocznych obchodów 32. rocznicy Sierpnia 1980 i powstania NSZZ „Solidarność” organizowanych lub wspieranych przez Zarząd Regionu Gdańskiego . NSZZ „Solidarność”. Zapraszamy i zachęcamy do wzięcia udziału w uroczystościach i konferencjach związanych z obchodami 32. rocznicy Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność”.

Uroczystości główne w Gdańsku 31 sierpnia

• godz. 17.00  – Msza św. w bazylice p.w. św. Brygidy (poświęcenie sztandaru Sekcji Służby Zdrowia NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego)
  • godz. 18.30 – Odsłonięcie pomnika ks. prałata Henryka Jankowskiego (plac koło bazyliki św. Brygidy)

Na 31 sierpnia zaplanowane jest również:

• godz. 6.00 – Wypuszczenie gołębi pocztowych w 32 rocznicę powstania NSZZ „Solidarność” (inicjatywa Regionu Mazowsze NSZZ „S”), Plac Solidarności w Gdańsku
  • godz. 8.30 – Złożenie kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 w Gdyni Stoczni (organizator: Oddział ZRG NSZZ „Solidarność” w Gdyni)
  • godz. 9.00 – Złożenie kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 (al. Piłsudskiego) k. Urzędu Miasta w Gdyni (organizator: Oddział ZRG NSZZ „Solidarność” w Gdyni)
  • godz. 10.00 – Złożenie kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców w Gdańsku (pracownicy Stoczni Gdańskiej, przedstawiciele Komisji Krajowej oraz Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” – coroczna inicjatywa KM „S” Stoczni Gdańskiej)
  • godz. 11.30 – Otwarcie wystawy IPN zatytułowanej „Anna Walentynowicz. Legenda «Solidarności» 1929–2010”. Gdańsk Wrzeszcz, na skwerze przy al. Grunwaldzkiej (w sąsiedztwie ul. Waryńskiego)
  • godz. 16.00 –  Złożenie kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców w Gdańsku (uczestnicy konferencji z okazji rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych oraz 30 rocznicy powstania Solidarności Walczącej – Fundacja Pomorska Inicjatywa Historyczna)
  • ok. godz. 19.30 – Sala BHP Stoczni Gdańskiej – rozpoczęcie Zjazdu SW w rocznicę Porozumień Sierpniowych i 30 rocznicę utworzenia „Solidarności Walczącej”, a także koncert muzyczny w wykonaniu laureatów Przeglądu Piosenki Prawdziwej (organizator główny: Fundacja Pomorska Inicjatywa Historyczna)

15 sierpnia