Rocznica chłopskiej „Solidarności”

W niedzielę 15 maja br. w Warszawie odbyły się uroczystości związane z 35-leciem rejestracji Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Rolników Indywidualnych „Solidarność”.

Uroczystą rocznicową mszę św. odprawił w archikatedrze św. Jana Chrzciciela biskup pomocniczy diecezji łowickiej ks. Józef Zawitkowski, znany z głoszenia patriotycznych kazań, jeden z kapłanów, który slużył posługą rolnikom z „S” w latach 80. Rolnicy-związkowcy oraz poczty sztandarowe „S” RI złożyli kwiaty pod pomnikiem Stefana Kardynała Wyszyńskiego oraz przy Grobie Nieznanego Żołnierza.

Przypomnijmy, że 12 maja 1981 r. zarejestrowany został pierwszy w Polsce związek zawodowy rolników. Jego powstanie poprzedziło narastające od kilku lat niezadowolenie na naszej wsi.

Punktem zapalnym było przyjęcie w 1977 r. niesprawiedliwej dla rolników ustawy emerytalnej. Powstały Komitety Samoobrony Chłopskiej Ziemi Lubelskiej, Ziemi Grójeckiej i Rzeszowskiej. W maju 1977 r. 349 rolników i ks. Sadłowski wysłało apel do Rady Państwa o uwolnienie uczestników Czerwca ’76 oraz członków KOR.

21 września 1980 r. w Warszawie przedstawiciele ruchu chłopskiego powołali Komitet Założycielski NSZZ Rolników „Solidarność Wiejska”. Trzy dni później złożono wniosek o rejestrację Związku. Warszawski sąd odmówił jego rejestracji. 29 grudnia 1980 r. rozpoczął się strajk okupacyjny w Urzędzie Miasta i Gminy w Ustrzykach Dolnych, a od 31 grudnia w UW w Rzeszowie. Przyjechali rolnicy z innych regionów m.in. z Podlasia. Strajk był wspierany przez NSZZ „S” i przez Kościół.

13 lutego 1981 r. w Bydgoszczy powołana została KKP NSZZ RI „S”. Rozmowy ze stroną rządową zostały zakończone porozumieniem 18 lutego 1981 r., dwa dni później podpisano porozumienie w Ustrzykach.

– Dzisiaj, kiedy jest kryzys w rolnictwie, kiedy upadło większość rynków rolnych okazuje się, że każdy kraj Unii Europejskiej walczy o swoje rynki, o swoich rolników. Każdy rząd stara się czy finansowo, czy poprzez wymianę różnych przepisów tym rolnikom pomagać. Dzisiaj się okazuje, że te wnioski są i będą coraz bardziej potrzebne, żeby reprezentować grupę społeczną, jaką są rolnicy – mówi Zbigniew Obrocki wiceprzewodniczący rolniczej  ”Solidarności”.

Z okazji 35. rocznicy rejestracji Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Rolników Indywidualnych „Solidarność” Prezydent RP Andrzej Duda nadał ordery i odznaczenia zasłużonym działaczom Związku. W Belwederze w imieniu Prezydenta RP, aktu dekoracji dokonała  Małgorzata Sadurska, szefowa Kancelarii Prezydenta RP.

W Senacie zaś odbyło się uroczyste otwarcie wystawy „Strajki ustrzycko-rzeszowskie”.

ASG

Od 1 kwietnia złożono 2 mln 300 tys wniosków o świadczenie z Programu Rodzina 500+ – poinformowała minister rodziny pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska.

Jak podała, 1 mln 62 wnioski złożono w wersji papierowej, zaś 528 tys. drogą elektroniczną. Dotychczas zostało wydanych w całym kraju 964 tys. wniosków. Wypłacono 1 mln 184 tys. świadczeń na kwotę łączną 594 mln zł. To jest kwota, jaką na realizację Programu Rodzina 500+  przeznaczono dotychczas z budżetu państwa.

Minister Rafalska zaznaczyła podczas podsumowania pół roku funkcjonowania rządu Beaty Szydło, że pełne dane dotyczące realizacji Programu będą dostępne na koniec czerwca, kiedy to upłynie pierwszy termin składania wniosków o świadczenie wspierające wychowanie dzieci z możliwością jego wyrównania za okres od 1 kwietnia br., kiedy to Program wszedł w życie.
Szefowa resortu pracy podkreśliła też dobrą współpracę przy wykonywaniu zadań informatycznych związanych z Programem Rodzina 500+ z Ministerstwem Cyfryzacji.