Repolonizacja mediów według rządu coraz bliżej?

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przygotowuje projekt ustawy dotyczącej regulacji polskiego rynku medialnego. Według portalu Wirtualnemedia.pl, projekt ten trafi w czwartek pod obrady sejmowej Komisji Kultury i Środków Przekazu.

Prace resortu kultury i dziedzictwa narodowego nad ustawą regulującą polski rynek medialny trafi w czwartek pod obrady sejmowej Komisji Kultury i Środków Przekazu. Propozycję nowego prawa ministerstwo ma poddać pod sejmowe głosowanie do końca czerwca br.

Sprawa nabrała przyśpieszenia po tym, jak Mark Dekan, prezes Ringier Axel Springer Media AG, w liście do pracowników polskiego oddziału firmy ocenił, że reelekcja Donalda Tuska na szefa Rady Europejskiej wbrew stanowisku polskiego rządu to przegrana Jarosława Kaczyńskiego oraz „ideologii i prymitywnych manipulacji”.

- Pamiętajmy, że większość naszych czytelników i użytkowników należy do tej miażdżącej większości, która popiera członkostwo Polski w UE. Podpowiedzmy im co zrobić, żeby pozostać na pasie szybkiego ruchu i nie skończyć na parkingu – stwierdził M. Dekan, kierujący koncernem niemiecko-szwajcarskim.

Jarosław Sellin, wiceminister kultury, mówiąc ostatnio w programie „Gość Wiadomości” o projekcie ustawy repolonizacyjnej, dodał też, że list ten jest przejawem ingerencji z zagranicy w wolność słowa w Polsce. Nawet polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych MSZ wyraziło zaniepokojenie listem szefa Ringier Axel Springer Media.

Brany jest pod uwagę wariant dekoncentrowania mediów poprzez ustawowe wymuszanie pozbywania się mediów w przypadku, gdy wydawca ma zbyt duży udział w rynku. Rozważane są różne warianty jeśli chodzi o strukturę własności w segmencie prasy regionalnej i lokalnej.

- Tutaj wszystkie analizy pokazują, że ten segment, jeśli chodzi o ilość nakładu poszczególnych tytułów, jest bardzo silnie zdominowany przez trzy konkretne koncerny medialne z konkretnego kraju, z Niemiec, i to jest absolutnie niezdrowa sytuacja, która nie występuje w żadnym innym kraju UE, mimo zasady wolnego przepływu kapitału – przekonywał Sellin.

Zatem projekt zakłada określenie maksymalnego udziału zagranicznego kapitału w prasie, radiu, telewizji i portalach internetowych w Polsce. Sytuację prasy w Polsce przedstawi wicepremier Piotr Gliński przed Komisją Kultury i Środków Przekazu.

ASG