Relikwie bł. ks. Jerzego w kościele Matki Bożej Częstochowskiej w Dębkach

Relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki znalazły się w kościele Matki Bożej Częstochowskiej w Dębkach k. Żarnowca. Uroczystość wprowadzenia relikwii wraz z krzyżem ks Jerzego poświęconym na grobie bł. ks. Jerzego w Żoliborskim Sanktuarium odbyła się 13 września w wigilię Święta Podwyższenia Krzyża Świętego oraz 67 rocznicę urodzin bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Droga krzyżowa, w której uczestniczyli m.in. Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG , Anna Woroniecka i Eugeniusz Dosz z Regionalnej Komisji Rewizyjnej oraz Krzysztof Żmuda wraz z pocztem sztandarowym i delegacją Stoczni Remontowa Shipbuilding (daw. Stoczni Północnej), rozpoczęła się od ,, zaślubin z morzem”.

Poczty sztandarowe ze Związku Podhalan z Zakopanego, „Solidarności” Huty Warszawy, Bractwa Oblatów św. Brygidy Domu w Bydgoszczy , „Solidarności” Stoczni Remontowa Shipbuilding SA z Gdańska i Zrzeszenia Kaszubów z Krokowej wraz z pielgrzymami asystowali siostrzenicy bł. ks. Jerzego niosącej relikwie . Podczas mszy św. homilię wygłosił ks. dr Paweł Nowogórski z parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Górsku (miejsce porwania ks. Jerzego (19 października 1984 r.).