Relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki przyjechały już do Gdańska

Błogosławiony ksiądz Jerzy był zakotwiczony w Panu, czerpał od niego siłę do głoszenia prawdy ewangelicznej bez względu na okoliczności życia. Odważny ksiądz, męczennik – mówił ks. Ludwik Kowalski, proboszcz bazyliki pw. św. Brygidy w Gdańsku podczas uroczystej mszy św. w kościele pw. św. Stanisława Kostki w Warszawie.

fot. Paweł Glanert

W kościele tym sprawował swoją posługę duszpasterską ks. Jerzy Popiełuszko. Podczas mszy św. przekazane zostały relikwie błogosławionego księdza Jerzego, które mają zostać umieszczone w relikwiarzu w bazylice pw. św. Brygidy w Gdańsku

Ks. Ludwik Kowalski przyrównał życie błogosławionego ks. Jerzego do żywota Jezusa.

– Ks. Jerzy musiał odejść z tego świata. Nie przez okoliczności losu tylko, ale pewnie podług Bożego planu. Oddał życie i za Kościół, i za ludzi. Pozostał w służbie najpiękniejszych wartości będąc księdzem. Doświadczył dręczenia i śmierci. Ale tak jak w przypadku jego mistrza Jezusa Chrystusa, nic nie poszło na marne. Chrystus zmartwychwstał. Bo źródła życia nie można zamknąć w grobie, a prawdy nie da się również zamknąć w piwnicy lub zasklepić na amen – mówił ks. Ludwik Kowalski.

Proboszcz bazyliki pw. Św. Brygidy przywołal słowa „Zło dobrem zwyciężaj”, które były mottem życiowym ks. Jerzego.

– Na jego posługę kapłańską przypadły lata ucisku komunistycznego. 28 maja 19 72 roku przyjął świecenia kapłańskie z rąk ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Na obrazku prymicyjnym napisał słowa: „Posyła mnie Bóg, abym głosił ewangelię i leczył rany zbolałych serc.”. To przesłanie realizował jako ksiądz będący na pierwszej linii frontu, duszpasterz, kapelan „Solidarności”, przywódca duchowy.

Ksiądz Kowalski tłumaczył, czym są relikwie dla chrześcijan.

– Jesteśmy w towarzystwie relikwii ks. Jerzego Popiełuszki. Ale relikwie nie są po to, abyśmy się wzruszali. Nie o wzruszenie tu chodzi. Chodzi o to, aby żyć jak święci i błogosławieni. Chodzi o to, by przylgnąć, jak święci i błogosławieni do Jezusa Chrystusa. I dawać świadectwo wiary i miłości, i nadziei światu, w którym przystało nam żyć. Światu, gdzie brakuje nadziei, gdzie brakuje miłości. Relikwie przypominają o naszym chrześcijańskim powołaniu. Przypominają, aby żyć blisko Boga, aby mieć głowę w chmurach, choć nogami kroczyć po ziemi.

Uroczysta msza św. w bazylice pw. św. Brygidy (koncelebrowana przez Ks. Abp Sławoja Leszka Głódzia – Metropolitę Gdańskiego), podczas której nastąpi wprowadzenie relikwii świętego Jana Pawła II i błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki odbędzie się 31 sierpnia o godz. 11.

zola

Obejrzyj relację filmową