Relikwiarz bł. ks. Jerzego Popiełuszki w Gdańsku. Piotr Duda i Krzysztof Dośla apelują o wpłaty

O przekazywanie darów pieniężnych na wykonanie dwóch relikwiarzy bł. ks. Jerzego Popiełuszki apelują do wszystkich struktur NSZZ „Solidarność” przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla oraz przewodniczący Zarządu Regionu Podlaskiego Józef Mozolewski. Relikwie kapelana Związku mają spocząć na Jasnej Górze oraz w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku już 31 sierpnia br., w kolejną rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych. Relikwiarze ufundowane przez „S” mają być wyrazem wdzięczności Bogu za dar kapłaństwa bł ks. Popiełuszki, który polski świat pracy poprowadził do zwycięskiej Częstochowy.

Osobny apel do członków Regionu Gdańskiego NSZZ „S” wystosował szef ZRG Krzysztof Dośla:

Koleżanki i Koledzy!

Zbliża się kolejna Rocznica Strajku Sierpniowego 1980 r. i powstania naszego Związku. W tym roku obchodząc tę rocznicę chcielibyśmy, aby centralnym punktem tej uroczystości było wprowadzenie do Bazyliki św. Brygidy w Gdańsku relikwii bł. ks. Jerzego Popiełuszki – naszego kapelana, a wierzymy w to, że wkrótce Patrona „Solidarności”.

Wspólnie z Komisją Krajową NSZZ „Solidarność” podjęliśmy inicjatywę ufundowania dwóch relikwiarzy. W jednym relikwie bł. ks. Jerzego spoczną na Jasnej Górze, w drugim w Bazylice Św. Brygidy w Gdańsku. Pragniemy podziękować w ten sposób za pośrednictwem ks. Jerzego, Bogu za dar odzyskanej wolności i solidarności.

Zwracam się z olbrzymią prośbą do wszystkich organizacji Regionu Gdańskiego o przekazanie daru pieniężnego na ten cel.

przewodniczący ZRG NSZZ „S” Krzysztof Dośla.

Wpłat należy dokonywać na nr konta: 34 1160 2202 0000 0000 6189 1527 z dopiskiem „Na relikwiarz Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki”. Mogą to zrobić jedynie struktury Związku (najlepiej na podstawie uchwały), a nie osoby prywatne, ponieważ inicjatywa nie jest zbiórką publiczną.

W apelu do związkowców liderzy „S” podkreślają, że wiara katolicka wymaga świadectwa i manifestacji oraz nie jest wyłącznie sprawą prywatną, a tożsamość Związku osadzona jest w społecznej nauce Kościoła, którą posługa bł ks. Jerzego tak bardzo uosabiała. „To ogromna łaska i dar Boży, za który nieustannie musimy dziękować” – przypominają Piotr Duda, Krzysztof Dośla i Józef Mozolewski.

Liderzy „S” zwracają także uwagę, że w tym roku przypada kilka rocznic związanych z postacią bł. ks. Jerzego Popiełuszki, niedługo – być może już oficjalnie patrona Związku: 50-lecie Jego święceń kapłańskich i 30-lecie Jego śmieci. Jest to również pierwszy rok, gdy podczas Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę, zapoczątkowane przez bł ks. Jerzego zabraknie Jego Mamy Marianny Popiełuszko. Przypomnijmy, że tegoroczna pielgrzymka pracowników i związkowców na Jasną Górę odbędzie się tradycyjnie w trzecią sobotę i niedzielę września.

Przeczytaj apel Piotra Dudy, Krzysztofa Dośli i Józefa Mozolewskiego