Rekordowy Maraton Solidarności?

Nie tylko jubileuszowy, ale i rekordowy – tak zapowiada się tegoroczny XX Polpharma Maraton Solidarności. Dotychczas do startu zgłosiło się 1260 zawodników z dwudziestu krajów, w tym 140 kobiet, co jest rekordem frekwencji.

– Dla porównania, w ubiegłym roku trójmiejski maraton ukończyło 850 osób – podkreśla dr Kazimierz Zimny, organizator maratonu i były olimpijczyk, brązowy medalista z Rzymu w 1960 roku.

Rekordy mogą zostać pobite również na trasie – udział w zawodach potwierdziła czołówka Kenijczyków, nacji specjalizującej się w biegach długodystansowych. To zawodnicy, których rekordy życiowe w maratonie wynoszą ok. 2 godzin 15 minut: Elias K. Maindi (2:13,16 podczas maratonu w Chinach), Joel M. Mwangi, Charles C. Toroitich i Mark M. Makau. Wśród kobiet faworytką jest  mistrzyni Polski w maratonie i wielokrotna zwyciężczyni Maratonu Solidarności Arleta Meloch. zimny_kazimierz

dr Kazimierz Zimny, organizator Maratonu Solidarności. Fot. ACH

Jeśli ktoś jeszcze chciałby przebiec 15 sierpnia trasę na dystansie 42 195 m spod Pomnika Ofiar Grudnia’70 w Gdyni na Długi Targ w Gdańsku, powinien się pospieszyć.

Spóźnialscy biegacze będą mogli się zarejestrować tuż przed zawodami 14 i 15 sierpnia, już w biurze zawodów w Gdyni (ul. Bema 33, dawny Młodzieżowy Dom Kultury); wówczas będzie to kosztowało 150 zł.

Start ostry Maratonu „Solidarności” nastąpi w Gdyni o godz. 10. Meta, jak co roku, na Długim Targu w Gdyni.

Na zwycięzcę w kategorii Open mężczyzn czeka nagroda 7 tys. zł. Dodatkowy bonus za wynik lepszy od 2:12,59 to 5 tys. zł. Wśród kobiet zwycięstwo będzie nagrodzone kwotą 5 tys. zł, a bonus za wynik lepszy od 2:28,00 to również 5 tys. zł.

Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie Maratonu „ Solidarność” w Gdańsku we współpracy z Komisją Krajową NSZZ „ Solidarność” oraz Zarządem Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Czytaj więcej o XX Polpharma Maratonie Solidarności Zgłoś swój udział w XX Polpharma Maratonie Solidarności