Rekordowa liczba ofert w internecie

W czerwcu tego roku w polskim internecie było ponad 170 tysięcy ogłoszeń o pracy – najwięcej w historii rekrutacji w sieci. Według analiz Barometru Ofert Pracy to oznacza wzrost o prawie 4,5 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Najszybciej rosła w czerwcu liczba ofert zatrudnienia w usługach. W tym sektorze najwięcej ogłoszeń dotyczyło logistyki – ofert z tego zakresu było o 30 proc. więcej niż w zeszłym roku.

Zdaniem Roberta Patera z Katedry Makroekonomii Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, która razem z Biurem Inwestycji i Cykli Ekonomicznych przygotowuje Barometr Ofert Pracy, o rekordzie decyduje nie dynamika wzrostu liczby ofert, ale jego stałość. – Wprawdzie liczba ofert pracy nie przyrasta obecnie tak dynamicznie, jak przed dwoma laty, ale fakt, że rośnie nieprzerwanie od siedmiu miesięcy potwierdza bardzo dobrą sytuację na rynku pracy – mówi w rozmowie z „Rzeczpospolitą”.

Przedstawiciele dużych serwisów rekrutacyjnych zwracają natomiast uwagę na coraz większą pomysłowość poszukujących pracodawców. – Coraz więcej pracodawców zdaje sobie sprawę, że teraz trzeba zabiegać o uwagę kandydata. Zmienia się więc forma graficzna ofert, do których dołączane są migawki filmowe z miejsca pracy, wideo z wypowiedziami jej pracowników – podkreśla Marek Jurkiewicz z portalu InfoPraca.pl.

Według badania Głównego Urzędu Statystycznego już 38 proc. firm wskazuje niedobór wykwalifikowanych pracowników jako barierę w rozwoju.