10-12 kwietnia. Rekolekcje Ludzi Morza w Gdyni

Rekolekcje Wielkopostne dla Ludzi Morza zaczynają się w czwartek 10 kwietnia o godz. 19 nauką rekolekcyjną w Kościele Morskim p.w. św. Piotra Rybaka w Gdyni przy ul. Portowej 2.

Rekolekcyjna nauka głoszona będzie też w piątek 11 kwietnia o godz. 19.

W sobotę 12 kwietnia od godz. 17 będzie okazja do spowiedzi świętej, a o godz. 18 odprawiona będzie msza święta z nauką rekolekcyjną.

Na rekolekcje zaprasza o. Edward Pracz, duszpasterz Ludzi Morza.

Wielkanoc, Pascha, Niedziela wielkanocna, Zmartwychwstanie Pańskie – to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, obchodzone przez Kościoły chrześcijańskie.

W kalendarzu liturgicznym poprzedzający ją tydzień, stanowiący okres wspominania najważniejszych dla wiary chrześcijańskiej wydarzeń, nazywany jest Wielkim Tygodniem. Ostatnie trzy doby tego tygodnia: Wielki Czwartek (wieczór), Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Zmartwychwstania znane są jako Triduum Paschalne (Triduum Paschale).

Duszpasterstwo Ludzi Morza jest organizacją Kościoła Rzymskokatolickiego, która służy ludziom morza, oferując im gościnność, pomoc socjalną oraz posługę duchową. Duszpasterstwo Ludzi Morza, działa pod auspicjami Papieskiej Rady do spraw Duszpasterskiej Troski o Migrantów i Ludzi w Drodze.