Referendum daje realny wpływ na władzę

Referendum – podstawa demokracji bezpośredniej okazuje się skuteczną bronią w zmaganiach z arogancją władzy.

– Referenda o odwołanie lokalnych władz staja się bardzo skuteczną bronią mieszkańców niezadowolonych z osiągnięć swoich włodarzy – pisze Dziennik Gazeta Prawna.

W nieodległym od Gdańska Elblągu mieszkańcy odwołali prezydenta Grzegorza Nowaczyka z PO i Radę Miasta. Referendum było skuteczne, gdyż elblążanie poszli do referendum, korzystając z tego instrumentu demokracji bezpośredniej. W niedzielnym referendum mieszkańcy Elbląga odwołali prezydenta oraz tamtejszą Radę Miasta przy frekwencji przekraczającej 24 proc. spośród wszystkich uprawnionych. Jednak do urn pofatygowało się ponad 3/5 liczby wyborców, którzy głosowali w ostatnich wyborach samorządowych w 2010 r. Wyniki referendum są więc wiążące. Prezydent Elbląga czerpał wzorce m.in. ze sposobu zarządzania miastem jaki prezentuje Paweł Adamowicz, prezydent Gdańska, jednocześnie wiceprzewodniczący PO w regionie pomorskim. Postawił na inwestycje drogowe, ścieżki rowerowe i powrót do tradycji miasta w nazewnictwie tramwajów, nadając pojazdom szynowym imiona znanych elblążan. Nie pomogło mu to w opinii mieszkańców.

Jak zauważa DGP w ostatnim czasie odbyło się kilka skutecznych referendów o odwołanie lokalnych włodarzy. W czerwcu ub.r. doszło do małej śląskiej rewolucji, gdy mieszkańcy Bytomia opowiedzieli się za odwołaniem prezydenta Piotra Koja i rady miejskiej. Nie pomogły mu ulotki i bilbordy z apelem by bytomianie nie szli do urn. W grudniu ub.r. po referendum fotel opuścił burmistrz Raciąża (woj. mazowieckie) W lutym w woj. lubuskim udało się na drodze referendum dowołać burmistrza Sławomira Kowala i radę miasta Żagania w woj. lubuskim. Ze stanowiskiem pożegnać się też musiał Grzegorz Arciszewski, burmistrz Nasielska w woj. mazowieckim. 21 kwietnia do urn pójdą mieszkańcy Mielnika na Podlasiu. Kolejne referenda najpewniej rozpisane będą w Wodzisławiu Śląskim i Koniecpolu.

ASG