Pomysł na weekend: średniowieczna muzyka w Gdańsku

Wyjątkowa okazja do posłuchania muzyki średniowiecznej wykonywanej na nieznanych dziś szerzej instrumentach typowych dla tamtej epoki (jak lira średniowieczna, dudy, szałamaje, mandora) będzie w sobotę 7 września o godz. 16 w siedzibie Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana” w Gdańsku, a dokładnie na przedprożu przed kamienicą przy ul. Mariackiej 48. Stowarzyszenie organizuje koncert „Wojna i miłość, czyli od krucjat po Sarmację” Jacka Kowalskiego i Tomasza Dobrzańskiego.

„Otóż macie przechadzkę po słodkiej Francji i dawnej Prowansji, z zahaczeniem o krucjaty, rycerzy, trubadurów, damy, pastereczki, przydrożną karczmę, wino, baranki, świnki tudzież uwięzionego króla Ryszarda – aż po siermiężną, lecz mężną Polskę z bitwą pod Grunwaldem, sarmackim rycerstwem i błędnym rycerzem Smysem, który z Anglii wędruje morzem na Korabiu do Polski, aby zostać Praojcem Kowalskim” – zachęca do wysłuchania tego nietypowego koncertu Jacek Kowalski, nie tylko pieśniarz, ale i tłumacz literatury starofrancuskiej oraz historyk sztuki.