Redakcja, informacja, promocja

Rzetelna informacja ułatwia podejmowanie decyzji. Stąd ważna rola mediów. By pozyskać informację oglądamy telewizję, czytamy gazety, słuchamy radia, przeglądamy Internet, który stał się  głównym nośnikiem informacji. Naszym zadaniem jest wyłowienie z informacyjnego szumu i transformacja danych w informacje użytecznych dla NSZZ „Solidarność”.

Na bieżąco prowadzona strona naszego Regionu www.solidarnosc.gda.pl jest jednym z najważniejszych związkowych mediów. Zamieściliśmy na niej w ub.r 970 informacji. Przez  roku strona odnotowała 298 648 odsłon. Rekordowa liczba odsłon jednego dnia wyniosła 1398.

Promowaliśmy Fundusz Stypendialny „Solidarności” oraz wspieraliśmy zbieranie podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele oraz pod akcją Sprawiedliwy Transport Europy.

Na łamach „Magazynu Solidarność” gościło wielu przedstawicieli sceny politycznej.

I tak o potrzebie mody na nowoczesny patriotyzm mówił wicepremier Jarosław Gowin, a o problemach rynku pracy poseł Janusz Śniadek. O polityce prorodzinnej rozważania snuł senator Antoni Szymański.  Planami odbudowy przemysłu okrętowego dzielił się minister gospodarki morskiej Marek Gróbarczyk.

Wiceminister rodziny pracy i polityki społecznej Stanisław Szwed wypowiadał się na temat emerytur i rent, a wiceminister dr hab. Marcin Zieleniecki o przygotowywanych zmianach w kodeksie pracy.

Jarosław Sellin, wiceminister kultury udzielił nam wywiadu o systemie finansowania instytucji kultury, a Główny Inspektor Pracy Roman Giedrojć  o naginaniu prawa pracy przez nieuczciwych przedsiębiorców. Refleksjami o łączeniu tradycji z nowoczesnością podzielił się z naszymi czytelnikami marszałek Kornel Morawiecki.

W kulminacji konfliktu wokół Trybunału Konstytucyjnego przepytaliśmy sędzię w stanie spoczynku Teresę Liszcz oraz sędziego Trybunału prof. Lecha Morawskiego.

Andrzej Michałowski, działacz podziemnych struktur związku w latach 80., opisał czym była „Moja Solidarność” po publikacji jego książki.

Nasze strony są otwarte dla związkowców. Byliśmy u naszych Czytelników w komisjach zakładowych w MPWiK w Lęborku, w Saur Neptun Gdańsk, w Zakładzie Utylizacji Odpadów Stałych w Tczewie i w Porcie Lotniczym Gdańsk. Odwiedziliśmy związkowców w Nadleśnictwie Przymuszewo i w oddziale związku w Pruszczu Gdańskim oraz w PKP Intercity SA w Gdyni.

Opisaliśmy komisję oddziałową NSZZ „S” Pracowników Krajowej Spółki Cukrowej „Polski Cukier” Cukrownia Malbork oraz organizacje zakładowe „S” w Szpitalu dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Starogardzie Gd. i w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku.

Pisaliśmy o komisji podzakładowej „S” w Alior Banku i o Organizacji Międzyzakładowej Pracowników Firm Ochrony, Cateringu i Sprzątania.

Przygotowaliśmy raporty na temat nowego otwarcia w instytucjonalnym dialogu społecznym, o problemach gospodarki morskiej, o polityce prorodzinnej.

Raportowaliśmy o stanie kultury narodowej czyli o niskich płacach artystów, muzealników, bibliotekarzy. Rozbiliśmy mit wysokich kosztów pracy pisząc o płacy, jako o narzędziu gospodarki .

Nasz dział współorganizował XV WZD Regionu Gdańskiego. Byliśmy na XXVIII KZD „S” w Płocku.

Przy naszym udziale zorganizowana została wystawa „Ślady – Nadzieje – Polska 1970 – 1980 – 2016”  malarstwa Andrzeja Jana Piwarskiego w ECS i wernisaż fotografii Wojciecha Milewskiego w NCK.

Rozpisaliśmy konkurs na zdjęcia z wakacji z nazwą lub symbolem NSZZ „Solidarność” i  na kulinarne przepisy świąteczne.

ASG