Raporty gospodarcze: Polska biedna i zacofana

Polska zajmuje 35. miejsce na świecie pod względem wartości oszczędności i inwestycji finansowych przypadających na jednego mieszkańca – wynika z raportu „Global Wealth Report”, zaprezentowanego przez „Rzeczpospolitą”. Przeciętna wysokość oszczędności obywatela naszego kraju to 4153 euro. Autorzy raportu „Global Wealth Report” brali oni pod uwagę m.in. liczbę ludności, zadłużenie obywateli, wielkość rynku kapitałowego i wysokość depozytów w bankach. Łączna Wielkość aktywów finansowych należących do gospodarstw domowych na całym świecie wyniosła na koniec 2011 r. 103,3 bln dolarów.

Budujących danych nie przynoszą również inne analizy i raporty, których efekty poznaliśmy w ostatnich dniach. W rankingu Eco-Innovation Scoreboard 2011 Polska znalazła się na ostatnim miejscu w Unii Europejskiej pod względem innowacyjności gospodarki.

Natomiast w najnowszym rankingu wolności gospodarczej Polska zajęła 48. pozycję na 144 uwzględnione państwa (spadek o 6 pozycji w ciągu roku). Uzyskaliśmy 7,31 pkt na 10 możliwych. Pierwsze miejsce w tym aspekcie działalności gospodarczej zajmuje Hongkong, kolejne Singapur, Nowa Zelandia, Szwajcaria, Australia i Kanada.