Radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia

boze_narodzenie2016

Boże Narodzenie jest świętem człowieka. Rodzi się człowiek. Jeden z miliardów ludzi, którzy się urodzili, rodzą się i będą się rodzili na ziemi. I równocześnie jeden, jedyny, niepowtarzalny. Jeżeli nasze statystyki ludzkie, ludzkie katalogowania, ludzkie systemy polityczne, ekonomiczne i społeczne, zwykłe ludzkie możliwości nie potrafią zapewnić człowiekowi tego, aby mógł się narodzić, istnieć i działać jako jedyny i niepowtarzalny, wówczas to wszystko zapewnia mu Bóg.

Św. Jan Paweł II w swoim pierwszym bożonarodzeniowym orędziu, 25 grudnia 1978 r.

Tej nocy, którą świętujemy 24 grudnia, Dzieciątko Jezus zaczęło wędrowanie po Ziemi dla naszego Zbawienia. Jakże trudno się żyje w dzisiejszym świecie, pełnym fałszywych uniesień, braku odwagi, braku kompetencji.

Oby świat, o którym marzymy – świat ludzi wspierających się i szanujących się nawzajem, świat miłości i pojednania, stał się osiągalny.

Radosnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia Związkowcom i Sympatykom NSZZ „Solidarność”. Niechaj nie zabraknie w naszych domach rodzinnej atmosfery.

Krzysztof Dośla
przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego