Radosny Marsz dla Życia i Rodziny w Gdańsku

Około tysiąca osób przeszło w niedzielę 19 czerwca br. ulicami Gdańska w siódmym już Archidiecezjalnym Marszu dla Życia i Rodziny. Motto marszu to „Święty Jan Paweł II – Promotor godności życia i rodziny”, a hasłem tegorocznego marszu było „Życie jest cenne i piękne. Rodzina jest piękna”, pochodzące z adhortacji apostolskiej „Amoris laetitia” papieża Franciszka, iż „zjednoczeni w miłości małżonkowie doświadczają piękna ojcostwa i macierzyństwa”.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Marsz jest manifestacją szacunku dla ludzkiego życia i jego ochrony od poczęcia do naturalnej śmierci.

W prorodzinnej manifestacji uczestniczyły m.in. siostry zakonne prowadzące Dom Samotnej Matki w Gdańsku Matemblewie, które na co dzień opiekują się matkami i niosą pomocy dziewczętom, które wbrew często środowisku i warunkom zdecydowały się urodzić.

- Wszystkim, którzy popierają wartości życia i wartości rodziny winni jesteśmy głęboką wdzięczność i szacunek oraz nasze wsparcie – powiedział ks. Zbigniew Zieliński, biskup pomocniczy archidiecezji gdańskiej, obecny na marszu.

Wśród uczestników był też poseł PiS Janusz Śniadek, podkreślający zalety prodemograficznych projektów „Rodzina 500+” i przygotowywanego „Mieszkanie +”, jako przeciwdziałających emigracji i zapaści demograficznej, poseł Jan Klawiter oraz działacz katolicki Waldemar Jaroszewicz.
Marsz był wydarzeniem pełnym radości. Były więc goździki, krówki i baloniki.