Radiostacja „Solidarności” w zbiorach archiwum Krajówki

Archiwum Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wzbogaciło się o nie lada eksponat. To radiostacja, z której emitowane były w Gdańsku audycje radiowe podziemnego Związku do końca 1988 roku. Audycje podziemnej „S” były wyjątkiem w ówczesnych krajach Europy Środkowo-wschodniej.

wedrowskiMieczysław Wędrowski z radiostacją. Fot. Archiwum Komisji Krajowej

Przekazał ją Mieczysław Wędrowski, działacz „S” z Zakładu Energetycznego Gdańsk, dzisiaj w Stowarzyszeniu Godność.

W jego mieszkaniu przy Al. Grunwaldzkiej 579 mieścił się rezerwowy lokal zebrań Regionalnej Komisji Koordynacyjnej NSZZ „S” w Gdańsku. Z jedenastej kondygnacji wysokościowca były też nadawane audycje „podziemnej” „Solidarności”.

- Otrzymałem nadajnik mało gabarytowy. Nazwałem go pająkiem, ponieważ jego antenę wieszałem na firance okna – wspomina pierwsze emisje Wędrowski.

Później udało się zdobyć radiostację nadawczo-odbiorczą i po jej przerobieniu na radio nadawcze Węgrowski wznowił latem 1987 roku nadawanie audycji Radia Solidarność na UKF w paśmie 71 MHz.  Audycje te „leciały” do końca 1988 roku. Od połowy sierpnia br. nadajnik będzie eksponowany w Sali BHP Stoczni Gdańskiej.

Przypomnijmy, że pierwsza audycja przygotowana przez Zbigniewa i Zofię Romaszewskich była emitowana w Warszawie, w stanie wojennym 12.04.1982 roku, w drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Audycję zapowiedziały akcje ulotkowe. Lektorami radia byli Zofia Romaszewska i Janusz Klekowski. Nadajnik skonstruował inżynier Ryszard Kołyszko. Z dachu wieżowca mieszczącego się przy rogu ulic Niemcewicza i Grójeckiej nadali ją Marek Rasiński i Janusz Klekowski. Od tej pory zapowiedź: „Tu Radio Solidarność”, poprzedzona fragmentem okupacyjnej piosenki „Siekiera, motyka…”, zaczynała kolejne audycje w Warszawie i innych miastach Polski. Państwowy monopol w eterze został przełamany. Tradycją stały się migoczące światła w oknach mieszkań na potwierdzenie, że audycja była słyszalna.

Tropem autorów audycji ruszyła Służba Bezpieczeństwa, m.in. Departament Studiów i Analiz MSW oraz już od 24 kwietnia 1982 r. wschodnioniemiecka Stasi. Aktywność służb specjalnych napotykała ciągły opór i niezwykłą pomysłowość opozycjonistów.

W styczniu 1983 zaczął się proces, w wyniku którego Zbigniew Romaszewski został skazany na 4.5 roku więzienia, a Zofia na trzy lata. Ściganie ludzi związanych z Radiem trwało aż do wyborów w 1989 roku. zaangażowanych w podziemne radio.

8 czerwca 1982 r. ruszyło radio w Gdańsku. W tym samym czasie też w Stalowej Woli. W czerwcu nadano audycję Radia Małopolska i ośrodka „Solidarności Walczącej” we Wrocławiu. Kolejne audycje rejestrowano w Olsztynie, Bielsku – Białej, Legnicy, Jeleniej Górze, Kędzierzynie – Koźlu , Węgorzewie, Bydgoszczy, Kłodzku i Głogowie. Ośrodkiem podziemnego radia był też Toruń, gdzie naukowcy z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika wpadli oni na pomysł, by audycje nadawać z balonów napełnionych wodorem. Na Lubelszczyźnie radio słyszalne było m.in. w Lublinie, Świdniku, Puławach. W Regionie Gdańskim audycje nadawane były m.in. z Obłuża w Gdyni i z falowca przy ówczesnej ul. Lumumby. Udało się wyemitować kilka audycji w Kościerzynie.

W 1984 r. inna ekipa podziemnego Związku, na czele której stał Stanisław Śmigiel, nadawała audycję na fonii TVP.

Radiostacje Radia „Solidarność” zamilkły po wyborach 1989 roku.

ASG