Rada Sekcji Oświaty „S” przed protestem w Warszawie

12 i 14 września „Solidarność” oświatowa będzie protestowała w Warszawie.

Sytuacji w oświacie i akcji protestacyjnej poświęcona była pierwsza część Rady Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, która odbyła się 3 września w gdańskim Akwenie. O tym, dlaczego nauczyciele będą manifestowali, mówili między in.: przewodniczący Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Ryszard Proksa, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla oraz prowadzący Radę przewodniczący Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” Wojciech Książek i zastępca przewodniczącego Barbara Kamińska.

„Jesteśmy jedynym państwem w Europie, w którym rząd oficjalnie ogłosił, że oświata nie jest jego zadaniem, że go nie interesuje” – powiedział Ryszard Proksa, informując o „tragedii polskiej oświaty”, o sytuacji zwalnianych nauczycieli, o odrzucanych przez rząd uwagach związków zawodowych dotyczących proponowanych zmian w Karcie nauczyciela. Przewodniczący Krzysztof Dośla, mówiąc o konieczności wzięcia udziału w protestach, pytał: „Jeżeli jesteśmy bez realnego wpływu na wysokość płacy minimalnej, a jest to jedna z kompetencji Komisji Trójstronnej; jeżeli jesteśmy bez realnego wpływu na kształt ustaw dotyczących nas; jeżeli zgłaszamy uwagi na posiedzeniu Komisji Trójstronnej i podejmujemy debatę i nikt nie ma zamiaru tych naszych uwag przełożyć na projekty poprawek tych ustaw, albo gdy zgłaszamy projekty poprawek na komisjach sejmowych, a na posiedzeniach tych komisji w punkcie pierwszym przegłosowuje się, że nie mamy prawa do zabierania głosu; jeżeli się nie wpuszcza naszych przedstawicieli do polskiego parlamentu, żeby mogli się przysłuchać debacie – to jak długo i na co mamy jeszcze czekać?”. Przewodniczący Dośla podkreślał, że po to jest organizowany protest, żeby politycy zaczęli słuchać głosu obywateli.

Podczas Rady Sekcji omawiano jeszcze szereg aktualnych spraw i przyjęto Stanowisko ws. roku szkolnego 2013/2014.

Barbara Ellwart

fot. (pg, asg)