PUP Gdańsk: Odkrywanie talentów i szkolenia szyte na miarę

Powiatowy Urząd Pracy w Gdańsku zaprasza pracodawców do wzięcia udziału w nowych projektach pozwalających na pozyskanie odpowiednich pracowników.

Odkrywcy Talentów to propozycja dla przedsiębiorców zainteresowanych zorganizowaniem bezpłatnego, 3 miesięcznego stażu – koszty z związane z jego organizacją w całości pokrywa urząd pracy.

Gdy potencjalny kandydat do pracy w Twojej firmie ma świetne wykształcenie , idealne CV i dodatkowo doskonale wypadł na rozmowie kwalifikacyjnej, to znak, że znalazłeś osobę, której szukałeś. Ale czy na pewno? W jaki sposób sprawdzisz czy upatrzony kandydat odnajdzie się w specyficznych realiach Twojej firmy? Odpowiedź jest prosta – staż.

Staż to jeden z najskuteczniejszych sposobów budowania firmowych kadr. Pracodawcy daje unikatową możliwość praktycznego sprawdzenia czy potencjalny pracownik sprosta wszystkim oczekiwaniom. To także dobry sposób na rozpoznanie u niego ukrytych zdolności, predyspozycji lub innych talentów. Z drugiej zaś strony staż jest ciekawym rozwiązaniem dla samego kandydata, który w ten sposób może nie tylko nabyć praktyczną wiedzę.

W ramach programu pracodawca przyjmuje stażystę na okres do 3 miesięcy. Przez ten czas wynagrodzenie stażysty, w postaci stypendium, pokrywa urząd pracy. Również PUP, po zapoznaniu się z indywidualnymi potrzebami przedsiębiorców, zajmie się doborem najlepszych kandydatów.

Nabór pracodawców prowadzony będzie od 18 sierpnia do wyczerpania miejsc. Zgłoszenia o zorganizowanie stażu są na stronie internetowej PUP. Należy je składać osobiście w kancelarii PUP w Gdańsku przy ul. 3 Maja 9, II piętro, pok. 214.

Szkolenia szyte na miarę to z kolei program dedykowany pracodawcom, którzy przez zatrudnieniem nowego pracownika, chcieliby skierować go najpierw na bezpłatne, specjalistyczne szkolenie (zakres kursu, jego program oraz instytucje szkoleniową wybiera przedsiębiorca). Szkolenia szyte na miarę to kolejna propozycja Powiatowego Urzędu Pracy w Gdańsku dla lokalnych firm. Umożliwia ona pracodawcy zorganizowanie bezpłatnego szkolenia dla nowych pracowników.

W ramach projektu pomiędzy Urzędem, jednostką szkoleniową oraz pracodawcą zawiązywana jest umowa trójstronna. Szczegółowo określa ona wymagania szkoleniowe pracodawcy, w tym program kursu i jego założenia. Na tym etapie pracodawca ma także możliwość wyboru jednostki szkoleniowej.

Zorganizowanie szkolenia jest dla pracodawcy całkowicie bezpłatne (o ile wartość szkolenia nie przekroczy wysokości 300 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia na kursanta). Niezbędnym wymogiem jest udzielenie przez pracodawcę gwarancji zatrudnienia kursantów, którzy z powodzeniem ukończą naukę.