Puchar Solidarności w skokach narciarskich w ramach Letniego Grand Prix

XI Puchar Solidarności, rozegrany od piątku 16 sierpnia do niedzieli 18 sierpnia br. w Zakopanem w skład którego wchodziły skoki w konkursie indywidualnym i konkurs drużynowy wygrał Dawid Kubacki, któremu nagrodę wręczył przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Puchar Solidarności im. Lecha Nadarkiewicza przyznano Kubackiemu, który w zakopiańskiej rywalizacji zgromadził największą liczbę punktów. Publiczność dopisała.
W konkursie indywidualnym zwyciężył Kamil Stoch, drugi był Kubacki. W czołowej ósemce znaleźli się jeszcze Piotr Żyła i Jakub Wolny.Z kolei we wczorajszych zawodach drużynowych najlepsza okazała się Japonia, zaś reprezentacja Polski zajęła drugie miejsce.

Foto skoki

- Jest piękna pogoda, tłumy ludzi, w tym tysiące członków Solidarności. Pozostaje nam tylko cieszyć się z takich wspaniałych imprez sportowych. Zawsze podkreślam, że Solidarność to nie tylko praca u podstaw, praca w zakładach pracy na rzecz pracowników, ale także takie wydarzenia jak dzisiejsze zawody, takie jak Maraton Solidarności w Gdańsku, czy Wyścig Solidarności i Olimpijczyków. Jako Solidarność mamy się czym chwalić i mamy kilka takich zawodów na bardzo wysokim, śmiem twierdzić światowym poziomie – mówił nie kryjąc entuzjazmu Piotr Duda.

Zawody na Wielkiej Krokwi w Zakopanem rozegrano w ramach Letniego Grand Prix.

ASG

fot. tysol.pl