Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich po raz szósty zawita do Zakopanego

W najbliższą sobotę, 6 października,  na Wielkiej Krokwi w Zakopanem odbędzie się już po raz szósty Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich, w którym wystartuje cała polska czołówka. Dla fanów skoków to jedyna okazja tego lata, by zobaczyć konkurs na największej polskiej skoczni. Honorowy patronat nad imprezą obejmą Izabela i Adam Małyszowie.

Zdaniem Prezesa PZN Apoloniusza Tajnera w sobotnim konkursie może wystartować nawet 80 zawodników, w tym wszyscy najlepsi nasi skoczkowie.

„Jesteśmy zadowoleni z okresu letniego. Procentuje dobra współpraca trenerów Łukasza Kruczka i Roberta Matei. W tym roku oba sztaby zdecydowały potraktować okres letni i zimowy jako jeden cykl treningowy. Póki co przynosi to dobre efekty, a powinno to też procentować zimą”.

Zdaniem prezesa na poprawę sytuacji wpłynął fakt, że w ostatnich latach w Polsce wybudowano i otworzono kilka  nowych obiektów, dzięki którym zawodnicy mogą trenować częściej, bliżej i przede wszystkim taniej. „Szczególną rolę odgrywa nowoczesna i trudna technicznie skocznia w Skalite. Dziś nie musimy już wysyłać zawodników zagranicę i tracić czasu na dojazdy, ale możemy trenować w Polsce” – mówił podczas konferencji prasowej w siedzibie Małopolskiej „S” prezes PZN.

Sobotni Puchar „Solidarności” będzie jedyną letnią imprezą sportową na Wielkiej Krokwi. Od dłuższego już czasu pojawiają się informacje o konfliktach związanych z polityką cenową COS Zakopane, zarządzającego obiektem. Koszty dyktowane przez COS za organizację imprez sportowych oraz treningi, są tak duże, że dziś nikt nie chce z niej korzystać. Obiekt, który przez lata był sportową wizytówką Zakopanego dziś stoi pusty. „Jako związek jesteśmy zainteresowani by, nasi zawodnicy mogli trenować na Wielkiej Krokwi, ale przy obecnej polityce władz COS to nie jest możliwe. O ile kadrę narodową jeszcze stać na to, o tyle już kluby szkolące młodzież nie. Wymownym znakiem tej sytuacji była rezygnacja z organizacji cieszącego się przez lata dużą popularnością wśród młodzieży Pucharu Jesieni” – nie ukrywał rozgoryczenia Apoloniusz Tajner. PZN nie zamierza jednak rezygnować z rewitalizacji obiektu i wystąpił do Ministerstwa Sportu oraz do Komisji Sportu z wnioskiem o przekazanie Wielkiej Krokwi pod bezpośredni zarząd Związku. W dobrej kondycji znajduje się Kamil Stoch, dobrą formą błyszczy również Maciej Kot, ale także Piotr Żyła, Dawid Kubacki, Aleksander Zniszczoł, Jan Ziobro i inni mają ambicje pokazać się jak najlepiej w tym sezonie.

Prezes Tajner uważa, że polska reprezentacja tej zimy może być bardzo silna. „Jako drużyna będziemy celować w pierwszą trójkę w konkursach drużynowych, natomiast sądzę, że pierwsza szóstka to absolutne minimum i gdyby nam tego nie udało się osiągnąć, to bylibyśmy niezadowoleni.”

W sobotę jedyny raz w sezonie letnim będzie można zobaczyć na skoczni w Zakopanem skoczków, których będziemy oklaskiwać zimą. Konkurs w sobotę, 6 października br. rozpocznie się serią próbną o godz. 15.00, a seria konkursowa rozpocznie się o godz. 17.00. Bilety w cenie 10 i 5 PLN będzie można nabywać od godz. 10.00 w kasach skoczni.

www.solidarnosc.krakow.pl