Przygotujmy się na wspólnotowe Święto Niepodległości

Są w naszej historii daty umowne, zarazem symboliczne, jak Narodowe Święto Niepodległości obchodzone 11 listopada. Upadły trzy rozbiorowe imperia: kaiserowskie Niemcy, Imperium Habsburgów, a rok wcześniej zawalił się carat, powalony bolszewickim przewrotem. Polscy żołnierze, jeszcze w różnych mundurach, na polach bitew, a dyplomaci na konferencjach walczyli o miejsce dla odradzającej się Ojczyzny.

11 listopada stał się symbolicznym nośnikiem idei Niepodległej Rzeczpospolitej. Wybór daty Święta Niepodległości nie był przypadkowy. Tego dnia w 1918 roku cesarz Austrii i król Węgier Karol I Habsburg zrzekł się władzy absolutnej, w wagonie kolejowym pod Compiègne podpisano układ rozejmowy pomiędzy Ententą a Cesarstwem Niemieckim, Rada Regencyjna przekazała władzę Józefowi Piłsudskiemu jako Naczelnemu Dowódcy Wojsk Polskich. Miesiąc wcześniej – 7 października 1918 r., Rada Regencyjna ogłosiła niepodległość Polski.
Zaczęło się budowanie państwa i walka o jego granice.
11 listopada br. obchodzona będzie 101. rocznica odzyskania niepodległości. Święto Niepodległości to dzień wolny od pracy. W całym kraju odbędą się wtedy dziesiątki imprez.
11 listopada 2019 ulicami Gdańska przejdzie siedemnasta parada Niepodległości.  Wyruszy o godzinie 9.30 ulicami Podmłyńska, Wielkie Młyny, Rajska, Jana Heweliusza, Korzenna do pomnika króla Jana III Sobieskiego na Targu Drzewnym, następnie przejdzie przez Targ Węglowy.

Najważniejszym wydarzeniem 11 listopada będzie Marsz Niepodległości, który po raz 10 przejdzie ulicami stolicy.  11 listopada będzie można w samo południe odśpiewać hymn w ramach wydarzenia „Niepodległa do hymnu”.

Minister Edukacji Narodowej Dariusz Piontkowski serdecznie zachęca do włączenia się w akcję „Szkoła do hymnu” i zorganizowanie w szkołach, przedszkolach i placówkach oświatowych wspólnego odśpiewania „Mazurka Dąbrowskiego” w piątek, 8 listopada o godz. 11:11.

Szanowni Państwo, Dyrektorzy Szkół, Przedszkoli i Placówek Oświatowych, Nauczyciele, Uczniowie,

11 listopada to szczególna data dla każdego Polaka. Tego dnia czcimy bohaterstwo, waleczność i męstwo naszych przodków, dzięki którym Polska po 123 latach niewoli wróciła na mapę Europy. Wyrażamy radość z tego, że żyjemy w wolnym i suwerennym kraju.
 (…)
Chciałbym, aby ta wspaniała inicjatywa była kontynuowana także w tym roku szkolnym. Wspólnie z Radą Dzieci i Młodzieży przy Ministrze Edukacji Narodowej zapraszamy wszystkie szkoły, przedszkola i placówki oświatowe do włączenia się  w akcję „Szkoła do hymnu” i wspólnego zaśpiewania „Mazurka Dąbrowskiego” w piątek, 8 listopada o symbolicznej godzinie 11:11.
Zależy mi także na tym, aby w przedsięwzięciu uczestniczyli uczniowie i nauczyciele ze szkół polonijnych na całym świecie. Wszystkie szkoły, które zgłoszą swój udział w akcji, będą mogły pobrać pamiątkowy dyplom.
Zachęcam do publikowania relacji ze wspólnego śpiewania hymnu narodowego na profilach szkół, przedszkoli i placówek oświatowych w mediach społecznościowych z oznaczeniem #SzkołaDoHymnu oraz na stronach internetowych.
Szczegóły dotyczące sposobu zgłoszenia szkoły oraz dodatkowe informacje na temat akcji znajdą Państwo na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Bądźmy razem w tym dniu!
Świętujmy wspólnie Święto Niepodległości!
Dariusz Piontkowski, Minister Edukacji Narodowej