Przewodniczący „S” w Leroy Merlin przywrócony do pracy

Przywrócenie do pracy oraz odszkodowanie za czas, kiedy przewodniczący organizacji oddziałowej NSZZ „Solidarność” w Leroy Merlin w Białymstoku nie mógł pracować – taki wyrok wydał tamtejszy Sąd Rejonowy.

Zwolnienie Pawła Bednarka, przewodniczącego „S” było związane z powstaniem nowej organizacji związkowej. 13 lutego 2014 r. Paweł Bednarek wraz z innymi pracownikami wszedł do gabinetu dyrektora sklepu Leroy Merlin Polska w Białymstoku, aby poinformować go o powstaniu struktury związku zawodowego NSZZ „Solidarność” w tym sklepie. Dyrektor tłumacząc się chwilowym brakiem czasu wyprosił pracowników z gabinetu. Po godzinie Paweł Bednarek otrzymał pismo wypowiadające mu umowę o pracę w związku „z niską przydatnością i niewłaściwym wypełnianiem obowiązków”. Dyrektor nakazał też temu pracownikowi natychmiastowe opuszczenie sklepu i zakaz pojawiania się w nim.

Wyrokiem  z trzeciego grudnia 2015 r. Sąd Rejonowy przywrócił Pawła Bednarka do pracy, uznając, iż wypowiedzenie jest nieuzasadnione, a przedstawione zarzuty nieprawdziwe. O tego wyroku apelację wniósł pracodawca Leroy Merlin Polska.

28 kwietnia 2016 r. Sąd Okręgowy oddalił apelację pozwanego pracodawcy podzielając wszystkie ustalenia Sądu Rejonowego. Wyrok jest prawomocny.

Więcej na www.solidarnosc.org.pl/zr.podlaskiego