Przewodniczący „S” w gdańskim Muzeum Archeologicznym zaprasza na: Dzień Dziecka na Grodzisku w Sopocie

Grodzisko w Sopocie zaprasza rodziny do wspólnej zabawy z okazji Dnia Dziecka – 1. czerwca (sobota) w godzinach 12:00–16:00. Wstęp bezpłatny!

Gdańscy archeolodzy przygotowali dla dzieci sporo atrakcji, które jest skansenem archeologicznym. –– W najbliższą sobotę, godzinach 12-15 odbędą się różne gry i zabawy. Między godz. 12.30 a 14.30 będzie można posłuchać przypowieści ogniskowych – słowiańskich legend. Na godz. 15 zaplanowaliśmy pokaz garncarski. Odbędzie się też konkurs z nagrodami ze strzelania z łuku – mówi Adam Kamrowski, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku.

Dodaje też, że w osadzie z epoki kamienia w godz. 12-16 zaplanowano warsztaty oraz pokazy obróbki krzemienia i miotania oszczepem. Dla najmłodszych Mistrz Ognia poprowadzi warsztaty.

Starsze dzieci, a także rodzice mogą wybrać się do pawilonu wystawienniczego, gdzie znajdują się trzy wystawy: Grodzisko wczesnośredniowieczne;Ostrów Lednicki – kulturowe dziedzictwo Europy;Goci. Mity i rzeczywistość

Oprac. (mig)