Przewodniczący „S” w gdańskim Muzeum Archeologicznym zaprasza: Europejska Noc Muzeów 2019

Tegoroczna Noc Muzeów odbędzie się w nocy z 18 na 19 maja 2019 r. Warto tego dnia wyjść z domu i udać się do jednego z trójmiejskich muzeów, np. do Muzeum Archeologicznego w Gdańsku, które zaprasza na specjalne wydarzenia w trzech obiektach: Dom Przyrodników  (ul. Mariacka 25/26, Gdańsk), Piwnica Romańska (pl. Dominikański 1, Gdańsk), Grodzisko w Sopocie (ul. Jana Jerzego Haffnera 63, Sopot).

W Domu Przyrodników będzie można obejrzeć wystawę: Galopem przez wieki. 40 000 lat wspólnej historii i konia. Oprowadzanie kuratorskie po wystawie zaplanowano na godz. 20, 22, 24. Czas oprowadzania, to około 30 min. Wstęp kosztuje 1 zł.

Koń towarzyszył człowiekowi od wieków, jednak jego funkcja zmieniała się w czasie. Kuratorzy oprowadzą zwiedzających po najciekawszych wątkach dziejów – od dziko żyjących tarpanów, przez pierwsze próby udomowienia konia, po średniowieczne kowalstwo i ciężkozbrojną jazdę rycerską. Przygotujcie się na końską dawkę wiedzy! – mówi Adam Kamrowski, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku.

Muzealnicy przygotowali też sporo atrakcji dla dzieci. Na przykład w ogródku nad Motławą, tuż obok Bramy Mariackiej, już od godz. 18 do 22, na zwiedzających będą czekały śliczne kuce. Koniki są przyzwyczajone do pracy z dziećmi w Stajni Ulkowy. Ponadto dzieci będą mogły wziąć do ręki kolorową kredę i narysować konika, albo zrobić breloczek w kształcie konia, z kolorowej pianki kreatywnej.

Dzieci będą mogły również wziąć udział w degustacji końskich ciasteczek własnoręcznie ozdobionych używając do tego pisaków cukrowych

Wymyślono też grę muzealną – Śladami końskich kopyt.

– Nieważne, ile masz lat. Ważne, czy lubisz rozwiązywać zagadki. Jeśli tak, zapraszamy do gry (od godz. 19 do godz. 1). Przyjdź, odbierz kartę zadań i zdobądź komplet końskich naklejek, a na koniec – pamiątkowy dyplom – dodaje Adam Kamrowski.

O godz. 21, 22 i 23 wystąpi Zespół wokalny Betula, który specjalizuje się w wykonywaniu archaicznych pieśni z Polski, Ukrainy, Rosji i Bałkanów.

Zaplanowano też pokaz filmu w kinie muzealnym (52 minuty): Droga do królestwa.

– Jest to efektowny film historyczny, fabularyzowany dokument z cenionego cyklu „Tajemnice początków Polski” o tym, jak Mieszko I podbijał ziemie nad Odrą i Wisłą – wyjaśnia Adam Kamrowski.

Dużą atrakcją będzie nocne oglądanie z góry Śródmieścia Gdańska. Na wieżę Domu Przyrodników (36 m wysokości, 142 stopnie) można będzie wejść w godz. 19 – 1).

Stosunkowo mało znana jest Piwnica Romańska, którą odkryto ją stosunkowo niedawno. Jest to archeologiczna atrakcja ukryta w sercu zabytkowego miasta, między kościołem św. Mikołaja a Gdańską Halą Targową. Będzie dostępna w godz. 19 – 1. Wstęp wyniesie 1 zł.

Archeolodzy proponują nocne zwiedzanie tych XIII-wiecznych podziemi, które są najstarszym zachowanym wnętrzem w Gdańsku. Będzie można również ossuarium z XVI/XVII wieku, czyli miejsce, w którym złożono kości zmarłych. Przygotowano też pokazy filmów archeologicznych. Interesujące może być zwiedzanie Gdańskiej Hali Targowej na poziomie – 1, gdzie znajdują się relikty dawnego kościoła św. Mikołaja. W roli przewodników wystąpią archeolodzy z Muzeum Archeologicznego w Gdańsku

Na sopockim grodzisku w godz. 19.30 – 22 odbędzie się wesele słowiańskie. Jest to inscenizacja historyczna, przedstawiana w trzech aktach, nawiązująca do tradycyjnych obrzędów słowiańskich. Zostanie zaprezentowany cały rytuał zaślubin, począwszy od pierwszego spotkania swata z rodzicami przyszłych nowożeńców, poprzez ustalanie posagu i wiana, przygotowania przedweselne, wieczór kawalerski i panieński, aż do zaślubin i wesela.

Akt I – Zmówiny, swaty i zrękowiny
Akt II – Zbór i wianeczki, czyli wieczór kawalerski i wieczór panieński
Akt III – Pożegnanie rodziny, swaćba i wesele

Przedstawienie realizowane we współpracy z drużyną rekonstrukcji historycznej Ulfhednar i ich gośćmi. Wstęp bezpłatny