Przewodniczący „S” w gdańskim Muzeum Archeologicznym poleca Spotkanie artystyczne dla dzieci

„Wszystko, co wiemy”:

27 października i 3 listopada 2018 r. w Piwnicy Romańskiej obok gdańskiej hali targowej (pl. Dominikański 1), o godz. 12 odbędą się spotkania artystyczne, głównie przeznaczone dla dzieci. Organizatorzy wybrali wyjątkowe miejsce na spotkanie, bo autentyczne i najstarsze w Gdańsku, pamiętające czasy zanim w mieście pojawili się Krzyżacy. Przygotowali, w tym surowym, romańskim wnętrzu opowieść o czasach znacznie późniejszych, bo XVIII-wiecznych i to widzianych okiem nietuzinkowej postaci, żyjącej ponad 200 lat temu.

– Jak wyglądał świat dawno temu? Czym różni się od świata, jaki znamy dzisiaj? Opowie Daniel Chodowiecki, wybitny malarz i rysownik, urodzony w XVIII-wiecznym Gdańsku. Spytacie, jak to możliwe? Otóż Daniel Chodowiecki pojawi się pod postacią marionetki, ożywającej w rękach aktorów Marcina Marca i Sławomira Banasia – mówi Adam Kamrowski, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku.

Chodowiecki 2

Będzie trochę muzyki wykonywanej na instrumentach z czasów Chodowieckiego i spoiro tańca. Wydarzenie zostało zainspirowane ilustracjami Daniela Chodowieckiego do książki „Elementarwerk” (1774 r.) Johanna Bernharda Basedowa. Dzieło to podzielone było na 10 ksiąg i zawierało całokształt XVIII-wiecznej wiedzy o świecie, podany w sposób przystępny dla młodych czytelników. Istotną częścią „Elementarwerk” stało się 300 scen, wybitnych pod względem artystycznym ilustracji Daniela Chodowieckiego. Dzięki nim także współczesny czytelnik może się przenieść do XVIII-wiecznego świata, oglądając dawne obyczaje, ubiory i inne przejawy kultury.

„Wszystko, co wiemy” współtworzą:
Maciej Szyszka – archeolog
oraz artyści:
Marcin MarzecSławomir Banaś – aktorzy teatru lalek,
Anna Korbolewska – tancerka specjalizująca się w choreografiach historycznych,
zespół instrumentów dawnych SILVA RERUM arte w składzie:
Maja Miro-Wiśniewska (pomysłodawczyni warsztatów) – flet traverso,
Danuta Zawada – skrzypce barokowe,
Małgorzata Skotnicka – szpinet.

Dzieci za wstęp płacą 5 zł. opiekunowie wchodzą bezpłatnie

Organizatorzy proszą aby ubrać się ciepło.

Oprac. mig