Przewodniczący „S” w gdańskim Muzeum Archeologicznym poleca: Dzień Napoleoński

Epoka napoleońska fascynuje niemal wszystkich dlatego gdańscy archeolodzy postanowili przybliżyć życie w tamtych czasach, rekonstruując niektóre jego elementy. A wszystko to odbędzie się 15 września 2018 r. (sobota) na sopockim Grodzisku, przy ul. Haffnera 63. Wstęp jest bezpłatny.

- Czasy napoleońskie, to przede wszystkim musztra i walka, umundurowanie i żołnierskie wyposażenie, polowa kuchnia a także medycyna stały się tematem imprezy w skansenie archeologicznym Grodzisko w Sopocie. Wydarzenie zostało wpisane w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa 2018. Na miłośników tamtych czasów czekają najróżniejsze atrakcje. Będzie nawet pokaz mody damskiej z tamtej epoki, ale przede wszystkim potyczka patroli – mówi Adam Kamrowski, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku.

PROGRAM:

11:30 | Otwarcie wystawy „Paweł Jerzmanowski – najwybitniejszy szwoleżer doby napoleońskiej” w pawilonie wystawienniczo-edukacyjnym. Zaprezentowany zostanie między innymi Order Virtuti Militari przyznany Jerzmanowskiemu w 1810 roku.

Po otwarciu wystawy Grodzisko zaprasza na pokazy w wykonaniu grupy rekonstrukcyjnej Garnizon Gdańsk.

12:00 I Naprzód marsz!
Pokaz musztry żołnierzy piechoty epoki napoleońskiej. Zwroty, marsz zwyczajny i podwójny, obroty. Musztra z bronią. Ładowanie na komendy karabinów skałkowych.

13:00 | Co w tornistrze mieć trzeba?

Pokaz wyposażenia tornistra żołnierza epoki napoleońskiej. Do czego służył zapasowy jeden but? Na co żołnierzowi wosk, łój i spalone kości…?

13:30 | Pół funta, panie starszy!

Prezentacja typowej racji szeregowego żołnierza oraz stołu oficerskiego. Opowieść o kuchni wojskowej epoki. Czym był komiśniak i kto delektował się kociną?

14:00 | Doktorze Haffner, pomocy!

Pokaz medycznego wyposażenia napoleońskiego chirurga. Opowieść o metodach leczenia oraz prezentacja operacji w szpitalu polowym. Usuwanie kuli, amputacja, trepanacja, lewatywa… Tylko dla widzów o mocnych nerwach!

15:00 | Rabacik bez kwiatka

Pokaz mundurów armii epoki napoleońskiej. Dlaczego „homar” pływał na statkach, a kartofle jedzono w mundurkach? Czym różniło się umundurowanie poszczególnych jednostek i armii?

15:30 | Empirowe elegantki

Pokaz damskiej mody z epoki. Jak ubierały się: dama, markietanka i prosta mieszkanka Gdańska?

16:00 | Ognia!

Potyczka patroli, pokaz sposobów walki w epoce napoleońskiej.

Oprac. mig