Przewodniczący „S” w gdańskim Muzeum Archeologicznym poleca: Czarni Huzarzy i inni

Dla miłośników historii, militariów, a także dla kolekcjonerów to będzie sobota pod znakiem czaszki. I to nie byle jakiej, bo huzarskiej! Bowiem w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku przy ul. Mariackiej 25/26, 23 marca 2019 r. o godz. 15 zostanie otwarta wystawa: „Czarni Huzarzy i inni. Rezerwistyka gdańska z przełomu XIX i XX wieku ze zbiorów Andrzeja Walasa”. Po wernisażu organizatorzy zapraszają na wykład Wojciecha Gruszczyńskiego, autora książki „Leibhusaren. Historia Czarnych Huzarów”, który przybliży słuchaczom historię budzącego grozę symbolu – trupiej główki.

– Do końca I wojny światowej Gdańsk był miastem garnizonowym, gdzie stacjonowało wiele jednostek, w tym dwa regimenty słynnych Czarnych Huzarów. Stąd zrodził się pomysł na zorganizowanie wystawy poświęconej tak zwanej rezerwistyce. Zarówno rozpoczęcie służby wojskowej, jak i zakończenie żołnierskiego obowiązku wiązało się z wytwarzaniem różnego rodzaju pamiątek. Pamiątkowe kufle, porcelana, przedmioty codziennego użytku, a także grafiki i obrazy są świadectwem wojskowej obyczajowości Gdańska z XIX/XX wieku – mówi Adam Kamrowski, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku.

pocztowka z huzarami 206429

Znany oliwski kolekcjoner Andrzej Walas, niegdyś rugbysta i szermierz, udostępnił część swojej kolekcji. Dzięki temu na wystawie zostaną zaprezentowane między innymi charakterystyczne kufle, wyroby porcelanowe i pamiątkowe huzarskie fajki. Ekspozycja zostanie wzbogacona o pokaz zeskanowanych pocztówek ze zbiorów Krzysztofa Gryndera. Nie zabraknie ciekawostek, mało znanych faktów oraz interesujących materiałów zdjęciowych.

23 marca 2019 r. (sobota), Muzeum Archeologiczne w Gdańsku, ul. Mariacka 25/26; godz. 15:00 – otwarcie wystawy „Czarni Huzarzy i inni. Rezerwistyka gdańska z przełomu XIX i XX wieku z kolekcji Andrzeja Walasa”; godz. 16:00 – wykład Wojciecha Gruszczyńskiego „Historia trupiej główki”.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Wystawa potrwa do 26 kwietnia i nie będzie biletowana.