Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność” uważa, że polska demokracja ma się dobrze

„Jesteśmy głęboko zaniepokojeni niektórymi ze społecznych konsekwencji działań obecnego rządu” – napisali w liście otwartym do przewodniczącego „Solidarności” Piotra Dudy przedstawiciele środowisk akademickich zajmujących się tematyką pracy, gospodarki i stosunków przemysłowych. To reakcja na wypowiedź szefa Związku na antenie TVP o gotowości związkowców do manifestacji w obronie mechanizmów demokratycznych w Polsce.

„Jestem zaskoczony i zdumiony Państwa listem. Przyznam szczerze, że przez 8 lat rządów PO-PSL czekałem na podobne wsparcie” – odpowiedział sygnatariuszom listu Piotr Duda. Lider Związku przyznał, że „Solidarność” nie doczekała się wsparcia środowisk akademickich, gdy wyrzucano do kosza 2,5 mln podpisów pod wnioskiem o referendum emerytalne, gdy nie wpuszczano przedstawicieli Związku do Sejmu podczas głosowania zmian emerytalnych, gdy „S” prowadziła kampanie przeciwko umowom śmieciowym i przeprowadzała skargi do Międzynarodowej Organizacji Pracy, Komisji Europejskiej czy Trybunału Konstytucyjnego.

„Polska demokracja ma się dobrze. Jeśli będzie zagrożona, to NSZZ »Solidarność« pierwsza stanie w jej obronie. I tak należy odczytywać sens moich słów pod adresem różnych protestujących grup, które z demokracją niewiele mają wspólnego. Jak zawsze będziemy w tej sytuacji postępować roztropnie i odpowiedzialnie. Tak jak przez 8 lat rządów PO-PSL roztropnie protestowaliśmy przeciwko antypracowniczej i antyobywatelskiej działalności tych ugrupowań” – podsumowuje Piotr Duda.

Przewodniczący NSZZ „S” wystosował również list do Henryki Bochniarz, aktualnej przewodniczącej Rady Dialogu Społecznego, która zaprosiła prezydenta, marszałków Sejmu i Senatu oraz przewodniczących wszystkich klubów parlamentarnych do spotkania na forum RDS ws. aktualnej sytuacji politycznej.

„To niepotrzebne włączanie Rady w bieżący konflikt partyjny” – napisał w liście do Henryki Bochniarz Piotr Duda, zwracając uwagę, że wystosowując zaproszenie przekroczyła ona swoje kompetencje. Taką decyzję mogła podjąć tylko cała Rada Dialogu Społecznego.

Zobacz list naukowców do szefa „S”

Zobacz odpowiedź przewodniczącego „S”

Zobacz list Piotra Dudy do Henryki Bochniarz