„Stoczniowcy przed Temidą” w Radiu Gdańsk

31 maja o godz. 17 na antenie Radia Gdańsk emitowany był reportaż Anny Rębas, dziennikarki i reportażystki tej rozgłośni pt. „Stoczniowcy przed Temidą”, rzecz o stoczniowcach zatrzymanych podczas manifestacji w 2002 roku.

Przypomnijmy, że za rządów PO-PSL na dziesięć dni przed wielką manifestacją związkową w stolicy Sąd Rejonowy Warszawa Śródmieście 4 września 2013 roku skazał czterech manifestantów na kary pozbawienia wolności za udział w demonstracji sprzed…11 lat. Tym razem sądowi bardzo się śpieszyło. Na rok pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata skazany został Andrzej Kołodziej, jeden z przywódców strajku Sierpnia 1980 r. oraz trzej inni stoczniowcy. Sąd wymierzył karę jednego roku pozbawienia wolności, zawieszając ją na okres próby na dwa lata.

Historia kołem się toczy.  W 2002 r. premierem był Leszek Miller, a ministrem sprawiedliwości prokuratorem generalnym – Grzegorz Kurczuk, kursant studiów doktoranckich w zakresie nauk politycznych w Moskwie (1979-83).

Stoczniowcy walczyli o przetrwanie przemysłu stoczniowego. Polityczne wyborcze zmiany nie zatrzymały postępowania przed prokuratorami i sądem wobec związkowców.

– Widać ciągłość systemu w tej desperacji do skazania ludzi, którzy bronili  stoczni i miejsc pracy. W końcu pokazały się zdobycze demokracji, czyli przysłowiowa  niezawisłość sądów i niezależność prokuratorów. Zatrzymani i oskarżeni za SLD, sądzeni za czasów PiS, później PO, zostaliśmy skazani za rządów PO. I to bez wezwania na rozprawę – mówił nam z ironią Andrzej Kołodziej, Honorowy Obywatel Miasta Gdańska, przywódca strajku w 1980 r w Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni, odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

Manifestacja pod Urzędem Rady Ministrów była swoistym spektaklem, w którym ludzie zachowują się specyficznie, po prostu spontanicznie.

Posłuchaj audycji…>>

ASG