Przekaż 1 proc. na stypendia „Solidarności”!

Od 2014 roku po raz pierwszy będzie można dokonać odpisu podatku w wysokości jednego procenta na Fundusz Stypendialny „Solidarność” dla zdolnej młodzieży. Aby tego dokonać wystarczy w formularzu PIT wpisać KRS Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy: 0000337122.

Jak tego dokonać?

1. Jeśli jesteś podatnikiem, którego wszystkie przychody były rozliczane przez płatnika (np. pracodawcę) i chcesz przekazać 1 procent podatku na działalność statutową Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy, to na formularzu PIT-37 w części I poz. 123 wpisz nr KRS Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy: 0000337122, a w poz. 124 wyliczony 1 procent.
  2. Jeśli jesteś podatnikiem samodzielnie rozliczającym swoje przychody (prowadzisz działalność gospodarczą) i chcesz przekazać 1 procent podatku na działalność statutową Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy, to na formularzu PIT-36 w części P poz. 302 wpisz nr KRS Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy: 0000337122, a w poz. 303 wyliczony 1 procent.
  3. Jeśli korzystasz z programów rozliczeniowych.

Na stronie głównej Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy znajdują się linki prowadzące do aktualnego programu rozliczeniowego. Po przeniesieniu na stronę programu wybierz właściwy formularz PIT i dalej postępuj jak wyżej.

Pieniądze uzyskane z wpłat z tytułu 1 procenta chcemy przeznaczyć na:

1. Podwyższenie kwoty stypendium.
  2. Objęcie patronatem szkoły przyszpitalnej.
  3. Na prace przygotowawcze i finansowy wkład własny w projektach społecznych.

Zobacz więcej: www.pomorskafundacja.org.pl