Przekaż 1 proc. na stypendia „Solidarności”!

Od 2014 roku po raz pierwszy będzie można dokonać odpisu podatku w wysokości jednego procenta na Fundusz Stypendialny „Solidarność” dla zdolnej młodzieży. Aby tego dokonać wystarczy w formularzu PIT wpisać KRS Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy: 0000337122.

Mówi Nicole Rydz, stypendystka:

nicole_rydz

1. Fundusz oceniam bardzo pozytywnie. Możliwe, że dlatego, iż udało mi się zostać szczęśliwą stypendystką. Bardzo cieszę się, że nie jest to stypendium czysto naukowe lub sportowe. Dobrze, że mogą starać się o nie ludzie uzdolnieni w wielu kierunkach. Uważam, że nie są potrzebne żadne zmiany w Funduszu Stypendialnym im. NSZZ „Solidarność”.
  2. „Solidarność” to najpoważniejszy związek zawodowy, który walczy o prawa pracowników i w pewien sposób kontroluje pracodawców, aby nie łamali prawa pracy. Związek powinien w przyszłości dążyć do tego, aby liczba jego członków stała się, jak największa i miała siłę oddziaływania na stanowienie prawa w Polsce. Mój Tata jest członkiem NSZZ „Solidarność” Pracowników Urzędu Miasta Gdyni i jestem z tego dumna.
  3. Polski system szkolnictwa ma wiele wad. Nie skupia się na indywidualnym rozwoju ucznia i jego zainteresowań, lecz na wypełnianiu punktów w biurokratycznym systemie, który zawiera sporą ilość bezsensownych nauk. Mogą one zostać w programie nauczania, bo są przydatne dla uczniów będących na danym profilu nauczania. Uczniowie powinni mieć możliwość skupienia się na przedmiotach nauczanych

Jak zasilić Fundusz Stypendialny?

1. Jeśli jesteś podatnikiem, którego wszystkie przychody były rozliczane przez płatnika (np. pracodawcę) i chcesz przekazać 1 procent podatku na działalność statutową Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy, to na formularzu PIT-37 w części I poz. 123 wpisz nr KRS Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy: 0000337122, a w poz. 124 wyliczony 1 procent.
  2. Jeśli jesteś podatnikiem samodzielnie rozliczającym swoje przychody (prowadzisz działalność gospodarczą) i chcesz przekazać 1 procent podatku na działalność statutową Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy, to na formularzu PIT-36 w części P poz. 302 wpisz nr KRS Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy: 0000337122, a w poz. 303 wyliczony 1 procent.
  3. Jeśli korzystasz z programów rozliczeniowych.

Na stronie głównej Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy znajdują się linki prowadzące do aktualnego programu rozliczeniowego. Po przeniesieniu na stronę programu wybierz właściwy formularz PIT i dalej postępuj jak wyżej.

Pieniądze uzyskane z wpłat z tytułu 1 procenta chcemy przeznaczyć na:

1. Podwyższenie kwoty stypendium.
  2. Objęcie patronatem szkoły przyszpitalnej.
  3. Na prace przygotowawcze i finansowy wkład własny w projektach społecznych.

Zobacz więcej: www.pomorskafundacja.org.pl