Przedświąteczny pesymizm Polaków

Ponad dwie trzecie Polaków (dokładnie 71 proc.) ocenia, że sytuacja w kraju zmierza w złym kierunku. Przeciwnego zdania jest 16 proc. respondentów, a 13 proc. nie ma sprecyzowanego zdania na ten temat – wynika z grudniowego sondażu TNS Polska, omawianego przez portal wPolityce.pl.

W porównaniu z listopadem liczba osób krytycznie oceniających sytuację w kraju wzrosła o 1 proc., a oceniających pozytywnie spadła o 2 proc.

Tylko nieco ponad jedna czwarta badanych (27 proc.) pozytywnie ocenia stan polskiej gospodarki. Z tej liczby jedynie 2 proc. respondentów uważa, że polska gospodarka dynamicznie się rozwija, a 25 proc., że znajduje się ona w stanie lekkiego rozwoju.

Negatywnie polską gospodarkę ocenia większość badanych Polaków (67 proc.). Zdaniem 44 proc. badanych jest ona w stanie lekkiego kryzysu, a według 23 proc. – w głębokim kryzysie. Zdania w tej sprawie nie ma 6 proc. ankietowanych. Wyniki te są podobne do tych sprzed miesiąca.

Podobnie, zdecydowana mniejszość Polaków patrzy z optymizmem na swoje warunki materialne w najbliższych trzech latach (15 proc.) i znalezienie nowej pracy (21 proc.). W tym drugim przypadku tylko 1 proc. badanych przez TNS Polska uważa, że pracę można znaleźć bez większych problemów, a 20 proc. uważa, że co prawda można znaleźć pracę, ale niekoniecznie taką, jaką by się chciało. Zdecydowana większość ankietowanych (74 proc.) negatywnie ocenia możliwość znalezienia pracy w Polsce.