Rekordowy Maraton Solidarności: konferencja prasowa

19. Maraton Solidarności będzie rekordowy pod różnymi względami (z powodu zapowiadanych upałów trudno będzie jednak o rekord trasy), ale jak do tej pory zgłosiła się rekordowa liczba uczestników – ok. 1000 osób. Ponadto biegacze będą reprezentować rekordową liczbę państw – 21.

5 sierpnia odbyła się konferencja prasowa przed Maratonem Solidarności. Roman Kuzimski, zastępca przewodniczącego Regionu Gdańskiego NSZZ „S” a także członek komitetu organizacyjnego Maratonu przedstawił krótko historię gdańskich maratonów, zwracając szczególną uwagę, że impreza organizowana jest przede wszystkim w celu uczczenia strajków z 1980 roku. Pierwszy bieg na dystansie półmaratonu odbył się w 1981 r., imprezę reaktywowano w 1989 roku – wtedy częścią dystansu była trasa przemarszu gdyńskich stoczniowców przez słynną kładkę, a od 1995 roku bieg odbywa się na regularnej trasie pełnego maratonu.

fot. Ryszard Kuźma

Jak mówił dr Kazimierz Zimny, dyrektor Maratonu, medalista igrzysk olimpijskich w Rzymie z 1960 roku, tegoroczny, 19. Maraton będzie rekordowy pod różnymi względami (z powodu zapowiadanych upałów trudno będzie jednak o rekord trasy), ale jak do tej pory zgłosiła się rekordowa liczba uczestników – ok. 1000 osób. Ponadto biegacze będą reprezentować rekordową liczbę państw – 21. Zapowiedzieli się m.in. reprezentanci USA, Chin, Japonii, Egiptu i faworyci biegu – Kenijczycy. Dodajmy, że mamy rekordową liczbę osób powyżej 60. roku życia – aż 75 biegaczy. Nowością w tym roku będą numery startowe na koszulkach zawodników z imieniem – będzie to pomoc dla kibiców, aby mogli skuteczniej dopingować biegaczy.

Do startu w maratonie dopuszczone są tylko osoby pełnoletnie. Zapisy – drogą internetową – trwają jeszcze do 10 sierpnia (tutaj…>>), po tym terminie można się zapisywać osobiście w biurze Maratonu (Gdańsk, ul. Wały Piastowskie 24, budynek „Solidarności”, pok. 126). Zapisy będą możliwe także w dniu biegu.

Dodajmy jeszcze, że dotychczasowy rekord trasy dla mężczyzn to 2:26:22, a dla kobiet – 2:40:06. Warto także wspomnieć, że są trzy osoby, które uczestniczyły we wszystkich dotychczasowych osiemnastu biegach, w tym roku też zapowiedziały swoją obecność.

Złoci sponsorzy tegorocznego Maratonu to Zakład Produkcji Leków „Ziaja”, Kasa Stefczyka, Motor Centrum (autoryzowany dealer marki Chevrolet) oraz Wytwórnia Wód Gazowanych NATA, a złoci partnerzy to Europejskie Centrum Solidarności i Meritum Bank. Przewodniczącym Komitetu Honorowego Maratonu jest Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność”, a przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego – Krzysztof Dośla, przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „S”. Wśród oficjalnych partnerów są Komisja Krajowa oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

(rk)